Szpinak w różnych odsłonach – szpinakowe naleśniki

Szpinak to dla wielu osób koszmarne wspomnienie z dzieciństwa. Natura ludzka jest tak skonstruowana, że jeżeli człowiek raz się do czegoś zrazi, to później bardzo ciężko jest mu zmienić swoje nastawienie. Można bardzo długo przekonywać sceptyków, iż szpinakowe naleśniki to danie nie tylko bardzo zdrowe, ale także przepyszne! Nie ma co jednak strzępić języka. Jedynym argumentem, który może do takich osób przemówić, jest wyjątkowy smak tego dania. Co zatem zrobić? Najlepiej przyrządzić kilka sztuk przy pierwszej nadarzającej się okazji i poczęstować nimi gości na imprezie rodzinnej.

Dlaczego naleśniki z dodatkiem szpinaku są tak bardzo wyjątkowe?

Wystarczy jedno spojrzenie na szpinakowy naleśnik, aby stwierdzić, iż znacznie różni się od naleśników w tradycyjnym wydaniu. Różnica ta widoczne jest nie tylko w smaku, ale i w kolorze. Naleśniki z dodatkiem szpinaku mają bowiem przepiękny kolor soczystej zieleni. Są także zupełnie neutralne smakowo, a przez to też i uniwersalne. Idealnie nadają się do słodkiego i wytrawnego nadzienia. Można jeść je na wiele sposobów i nie trzeba martwić się o to, że w kuchni powieje nudą. Pora teraz sprawdzić, jakie składniki będą potrzebne do tego, aby samodzielnie we własnej kuchni przygotować przepyszne naleśniki ze szpinakiem, którymi ze smakiem będzie się zajadać cała rodzina.

W jaki sposób szybko i sprawnie przygotować szpinakowe naleśniki?

Co będzie potrzebne do tego, aby przygotować kompletne i pełnowartościowe danie? Oto kilka wskazówek! Do przygotowania kilku sztuk naleśników solidnej wielkości (smażonych na patelni o średnicy co najmniej 24 centymetrów) będzie trzeba przygotować 200 g mąki pszennej, 2 jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu), jedną czwartą kartonu mleka, trochę mniej niż pół szklanki gazowanej wody, szczyptę soli, do słodkich naleśników łyżkę cukru wanilinowego oraz 100 g świeżych liści szpinaku, które nadadzą naleśnikom wyjątkowej zielonej barwy i mnóstwa składników odżywczych. Nie można także zapomnieć o tłuszczu do smażenia naleśników (chyba że ktoś ma w domu specjalną patelnię, na której można smażyć naleśniki beztłuszczowo, to oczywiście nie będzie potrzebować ani oleju, ani masła klarowanego). Chcąc przyrządzić naleśniki, należy wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać. Pierwszy krok to dokładne zmiksowanie mleka ze szpinakiem, tak aby powstała jednolita masa. Gdy wszystkie składniki się dokładnie połączą, wystarczy już tylko cienką strużką wlewać ciasto na patelnię i smażyć do momentu, w którym ciasto się leciutko przyrumieni.

 

Leave a Comment