Kopytka jaglane – zdrowy obiad z kaszą jaglaną w roli głównej. Kopytka z kaszy jaglanej
Kopytka to zdecydowanie smak dzieciństwa niejednego z Nas. Każdy ma swoje ulubione wersje tego dania.
Kopytka na słono a także na słodko. Można je podawać do mięs, sałatek, dań rybnych, ale i z owocami i ricottą.
Proste kopytka jaglane.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ma wiele witamin, które są odpowiedzialne za kondycje naszego organizmu. Kasza zawiera krzem, bardzo ważny dla dobrego funkcjonowania stawów.
Kasze jaglaną powinno się jeść często gdyż przynosi same korzyści. Dodawana do potraw, podnosi ich wartość odżywczą. Warto zatem wypróbować jej jako głównego składnika kopytek.
Nie ważne czy na słono czy słodko, ważne że zdrowo.
Składniki:
Kasza jaglana- 3 szklanki
Jajko- jedna sztuka
Mąka ziemniaczana- 3 łyżki
Kasze jaglaną trzeba ugotować i zmielić bądź przecisnąć przez praskę.
Mąki ziemniaczanej można dodać mniej niż 3 łyżki.
Powoli wyrabiając trzeba dodawać po jednej łyżce maki i sprawdzać czy ciasto jeszcze jej potrzebuje.
Dodanie za dużo mąki ziemniaczanej może spowodować, że kopytka będą dość twarde.
Przygotowaną masę rolować i tworzyć wałeczki. Następnie pociąć na kawałki i gotować osolonej wodzie maksymalnie jedną minutę.
Kopytka z kaszy jaglanej fit.
Składniki które będą potrzebne znajdują się zapewne w każdej kuchni. Do przyrządzenia kopytek bezglutenowych potrzeba tylko kilku składników. Wersja bezglutenowa też jest pyszna i ma swoich miłośników.
Składniki:
Ziemniaki- 1 kilogram
Kasza jaglana ugotowana- 2 szklanki
Skrobia ziemniaczana- pół szklanki
Mąka ryżowa- niecała szklanka
Sól- dodatek do gotowania kaszy
Przygotowanie kopytek:
Ziemniaki i kaszę jaglaną ugotować a następnie przecisnąć przez praskę. Z kaszą należy postąpić podobnie jak z ziemniakami.
Podczas gdy masa nie wystygła, należy dodać mąki ryżowej i wyrabiać ciasto.
Po wyrobieniu jednolitej masy, trzeba formować tak zwane wałeczki.
Zrolowane wałeczki kroimy i odstawiamy na deskę posypaną mąką.
Gotowe kopytka można też bezpośrednio wrzucać do gorącej posolonej wody.
Kopytka gotują się bardzo krótko, więc trzeba uważać żeby ich nie rozgotować.
Ich czas gotowania nie może być dłuższy niż jedna minuta.
Kopytka to prosty i zdrowy obiad. Zarówno z dodatkami jak i bez.
Nie można zapominać o kaszy jaglanej. T o na sprawia, że danie jest bardzo zdrowe i może zagościć w każdym menu. Polecane dla diabetyków i osób na diecie.
Kasza jaglana jest lekkostrawna, dlatego można ją wprowadzać do jadłospisu bardzo małych dzieci.
Kopytka z pewnością będą świetnym daniem dla zapracowanych, ponieważ ich czas przygotowania jest bardzo krótki.