Co zjeść na śniadanie? Płatki orkiszowe

Od tego co się zje na śniadanie, w dużej mierze zależy ile energii do działania, organizm człowieka będzie miał w pierwszej połowie dnia. Jednym z największych błędów żywieniowych jest unikanie jedzenia o wczesnej porze i zastąpienie śniadania kubkiem gorącej kawy. Przez to człowiek czuje się ospały, nie może z rana się dobudzić, a pierwsze godziny w pracy są mało produktywne. Chcąc działać na pełnych obrotach, warto dostarczyć organizmowi paliwo dobrej jakości. Im pożywniejsze będzie śniadanie, tym siły i energii starczy na dłużej. Myśląc o zdrowym i pożywnym śniadaniu, warto sięgnąć po płatki orkiszowe. Trzeba jednak zauważyć, iż zawierają one gluten, przez co osoby cierpiące na jego nietolerancję muszą omijać orkisz szerokim łukiem.

Jakie śniadanie przygotować z płatków orkiszowych?

Zarówno u tych małych i dużych, młodych i starych świetnie na pierwszy posiłek w ciągu dnia sprawdzą się płatki z jogurtem lub mlekiem. Można je także zalać wrzątkiem. Jest to posiłek, który można jeść bez końca i nigdy się nie znudzi, a wszystko dzięki temu, iż każdego dnia można użyć innych dodatków. Orzechy, suszone czy świeże owoce – pomysłów jest mnóstwo. Doskonale sprawdzą się owoce sezonowe, wówczas śniadanie będzie nie tylko pożywne i smaczne, ale też stosunkowo tanie.

Jak przygotować płatki z owocami?

Śniadanie składające się z płatków orkiszowych, orzechów i owoców można przygotować zaledwie w kilka minut. Jest to ciekawa propozycja dla wiecznie zabieganych osób, które zwłaszcza rano, narzekają na to, że nie mają czasu na zjedzenie pożywnego śniadania. Wystarczy zagotować wodę lub mleko, zalać w misce kilka łyżek płatków orkiszowych i odstawić na parę minut. Niektórzy gotują płatki – wszystko zależy od preferencji. Podczas gotowania lub czasu, w którym płatki będą pęczniały pod wpływem wrzątku, można pokroić owoce czy pokruszyć orzechy. Na sam koniec wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i pyszne, pożywne śniadanie gotowe! Płatki z owocami i orzechami doskonale smakują z dodatkiem miodu, który jest świetnym zamiennikiem białego cukru.

Dlaczego warto sięgnąć po płatki orkiszowe na śniadanie?

Orkisz, to odmiana pszenicy, która w ostatnich latach cieszy się coraz większym zainteresowaniem osób, dla których zdrowy tryb życia jest absolutnym priorytetem. Wszystko przez to, że płatki orkiszowe mają w sobie wiele cennych składników odżywczych. Warto wymienić w tym miejscu witaminy z grupy B czy żelazo. Płatki ze zmiażdżonych ziaren orkiszu polecane są zwłaszcza osobom cierpiącym na niedobory tych składników odżywczych.