Przepis na zdrowy chleb: Sposoby na domowe wypieki pełne wartości odżywczych

PRZEPIŚMY SZYBKIE I PROSTE ROZWIĄZANIA Z SZYBKIEJ ŁAPKI

Pokochać prawdziwy chleb i w pełni korzystać z jego smaku, warto piec go w domu. Owocuje to nie tylko pysznym zapachem rozchodzącym się po całym domu, ale także lepszą jakością, a czasami i mniejszą ilością składników, niż w przemysłowych wypiekach. Co ważne, dobry chleb, w przeciwieństwie do słabaści, nie musi wcale być niezdrowy. Oto kilka prostych sposobów na wypiekanie chleba pełnej wartości odżywczych.

  1. ZACZYNAMY OD DOBRYCH SKŁADNIKÓW

Najważniejsze, co musimy zrobić, przygotowując zdrowy chleb domowy, to wybrać wysokiej jakości, a jeśli to możliwe – bio, składniki. Oto kilka zaleceń, jakie warto brać pod uwagę podczas robienia zakupów na potrzeby pieczenia:

  • Wybieraj mąki pełnoziarniste lub mieszanki, jeśli jeszcze nie jesteś gotowy na całkowitą zmianę.
  • Zwróć uwagę na ilość dodanego cukru w składzie. Minimalizuj lub eliminuj w ogóle jego w ilości.
  • Staraj się wybierać mąki i zboża bezglutenowe, które są odpowiednie dla ludzi z nietolerancją laktozy,
  • Inwestuj w nieprzetworzone ziarna, o ile to możliwe. Warto zainwestować w kilka rodzajów na raz, aby uzyskać różne korzyści.
  1. WARTO ZMIENIĆ SWOJE ZWYCZAJE PIECZENIA

Wiele z nas prawdopodobnie wolałoby skorzystać z prostych sposobów pieczenia chleba, ale niestety nie są one najzdrowsze. Przemysłowe metody często wykorzystują sporo chemicznych składników, aby uzyskać szybki efekt, a w efekcie – o wiele bardziej szkodliwy produkt końcowy. Oto kilka nowych, bardziej zdrowych zwyczajów, które warto wprowadzić:

  • Czasem po prostu skróć czas wypieku, a następnie pozostaw go na patelni, aby się w pełni upiekł,
  • Zawsze używaj składników w temperaturze pokojowej, aby nie zahamować fermentacji obecnego ciasta,
  • Nie zakkładaj, że najlepszym sposobem na upieczenie chleba jest wykorzystanie drożdży przemysłowych. Drożdże naturalne mają o wiele więcej smaku i są bardziej korzystne dla zdrowia.
  1. ZDROWY CHLEB MOŻE BYĆ TEŻ PŁASKI
    To nie jest żart! Chleb płaski jest jednym z najsławniejszych cieszyńskich wypieków. Był to podstawowy produkt w kuchniach na całym świecie przed pojawieniem się chleba krojonego. Płaski chleb jest o wiele bardziej korzystny dla zdrowia niż zwykły drożdżowy. Czy wiesz, że w 100 g płaskiego chleba ryżowego znajduje się tylko 0,2 g tłuszczu a 7,8 g białka? To jest świetne ponieważ zamiast pieczywa typu tradycyjnego, który może składać się głównie z prostych węglowodanów, płaski chleb na bazie ziaren, częściej zawiera wiele białka, składników mineralnych i jest niskokaloryczny.

  2. JAK MOŻNA UTRWALIĆ SWOJĄ INWESTYCJĘ – PIECZENIE PACZKÓW
    Jednym z najważniejszych sposobów na zdrowy chleb, który trzeba podkreślić, jest przygotowanie paczki starterowej z naturalnym zakwasem, ale jak wiesz, to wymaga pewnego stopnia uczenia się. Są jednak krótsze, mniej skomplikowane sposoby, aby swoje wypieki stały się bardziej wartościowe. Możesz:

  • Dodać do ciasta ziarna, orzechy, suszone owoce lub przyprawy, aby uzyskać więcej smaku i więcej składników odżywczych.
  • Użyj surowego miodu lub syropu klonowego jako słodzika zamiast cukru,
  • Zawsze używaj wody z ameryki północnej, aby uniknąć fluoru i chloru w wodzie znanym jako potencjalne znaczniki endokrynne.
  1. MĄKA JAKO PUNKT ODNIESIENIA – SPOSÓBY JEJ ULEPSZANIA
    Mąka często jest kluczowym elementem w dobrze upieczonym chlebie. Jednak, gdy idzie o zdrowie, nie wszystkie mąki są stworzone równo. Oto kilka sposobów, aby poprawić jakość swoich chlebów:
  • Dodaj do mąki jajka lub koncentrat białka, aby uzyskać większą ilość białka.
  • Dodaj mąką Jaglaną, która jest łatwa do strawienia i przeznaczona dla osób z nietolerancją glutenu.
  • Wybierz otręby pszene, orkisz, soczewic, płatków kukurydzianych lub chleba gryczanego, które mają wiele korzyści dla zdrowia.

Podsumowanie: UNOWOCZEŚNIJMY NASZE CHLEBOWE UMIEJĘTNOŚCI JUŻ DZIŚ!
Pieczenie domowego chleba to wspaniały sposób na zwiększenie zdrowia swojej diety i cieszenie się pełnym i zrównoważonym smakiem. Przez wprowadzenie kilku prostych zmian, takich jak korzystanie ze składników pełnoziarnistych i unikanie nadmiaru cukru, możemy upewnić się, że nasz chleb jest nie tylko pyszny, ale i korzystny dla zdrowia. Dodanie orzechów, suszonych owoców i ziaren może wzbogacić jego wartość odżywczą, a wybieranie odpowiednich mąk da nam pełen wachlarz możliwości. Próbujmy zatem piec swój własny, zdrowy i pełnowartościowy chleb już dzisiaj.