Sposób na rybę
Jak wiadomo, w diecie człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wśród nich są tłuszcze omega-3, które znaleźć można między innymi w rybach. Należy spożywać je dwa do trzech razy w tygodniu, co jednak, jeśli ryba w panierce już obrzydła? Wówczas ryba w galarecie będzie przyjemną odmianą.
Z wód na stół
Morskie ryby są źródłem tłuszczu omega-3, który wpływa korzystnie nie tylko na mózg człowieka, ale również na serce, układ odpornościowy i nerwowy, nic więc dziwnego, że dietetycy i lekarze namawiają do tego, by sięgać po nie kilka razy w tygodniu.
Najczęstszym sposobem przyrządzenia ryb jest ich panierowanie i smażenie, ale wysoka temperatura procesu może sprawić, że część składników odżywczych nie będzie już tak dobrze przyswajalna. Wówczas warto przygotować rybę w galarecie, która gotowana zachowuje swój smak, a poza obiadem sprawdzi się również jako przystawka na przyjęciu i możliwa zagryzła do picia wódki.
Składniki:
- 1 filet świeżej ryby o wadze 1,5 kg (karp, sandacz, leszcz, szczupak, dorsz)
- paczka włoszczyzny
- 2 średnie cebule
- 10 kulek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- sól, czarny pieprz
- 3 łyżki miodu, cukru lub syropu klonowego
- żelatyna lub agar agar w ilości odpowiedniej na 1 litr wody
Przygotowanie
Filet z ryby podzielić na kawałki, umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
Włoszczyznę obrać, pokroić na talarki, włożyć do garnka. Zalać 2 litrami wody.
Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić na patelni, dodać do włoszczyzny wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Gotować około 20 minut, włoszczyznę wyłowić.
Kawałki ryby włożyć do gotującego się wywaru, gotować na małym ogniu przez 15 minut.
Rybę delikatnie wyłowić, wywar przelać przez sitko. Płyn doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem. Rozpuścić żelatynę lub agar agar, dodać do wywaru.
Rybę ułożyć na półmisku, udekorować marchewką, pietruszką, natką, zalać schłodzoną żelatyną.
Półmisek schłodzić w lodówce.