Jak zwiększyć spożycie zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3: Ryby i nasiona lnu

Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3

Nie każdy wie, że kwas omega-3 to samo zdrowie. Kwas ten wpływa na zdrowie mózgu, poprawia nastrój, wspiera układ sercowo-naczyniowy i działa przeciwzapalnie. Niestety, w dzisiejszych czasach w diecie człowieka przeważają produkty, które nie są źródłem tych cennych składników. Z tego powodu warto zadbać o to, aby odpowiednio zbilansować swoją dietę i włączyć do żywienia produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Do najlepszych źródeł tych kwasów należą ryby i nasiona lnu.

Ryby – doskonałe źródło kwasów omega-3

Ryby są jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Co ciekawe, jedzenie ryb więcej niż dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Oto lista ryb, które warto włączyć do diety:

1.łosoś – bogaty w kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) – dwa podstawowe kwasy omega-3.

2.sardynki – źródło DHA oraz kwasów ALA i EPA.

3.makrela – pełna DHA i EPA.

4.pstrąg – źródło kwasów EPA i DHA, a także witaminy D.

5.tuńczyk – źródło DHA i EPA.

Nasiona lnu – źródło bogate w kwas alfa-linolenowy

Nasiona lnu są również znakomitym źródłem kwasu tłuszczowego omega-3. Ich zaletą jest to, że zawierają one kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest prekursorem EPA i DHA. O tym, jak włączyć nasiona lnu do diety, przeczytacie w kolejnym akapicie.

Jak włączyć ryby i nasiona lnu do diety

Oto kilka praktycznych rad, jak włączyć ryby i nasiona lnu do diety:

  1. Ogranicz ilość spożywanych mięs czerwonych i tłustych, w zamian spożywaj wędzony albo gotowany łosoś, świeże sardynki, makrelę, pstrąga czy tuńczyka.

  2. Gotuj potrawy rybne przez pieczenie, duszenie, grillowanie lub gotowanie. Unikaj smażenia na głębokim tłuszczu.

  3. Zastąp mięso rybami w potrawach takich jak sałatki rybne, sushi, zapiekanki czy flaki rybne.

  4. Włącz do diety nasiona lnu – możesz dodać je do musli, jogurtów, smoothie, ciast, zapiekanek, sałatek czy zupy.

  5. Pamiętaj, aby jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, a nasiona lnu staraj się spożywać codziennie.