Placuszki warzywne – wegetariański obiad na każdą kieszeń

Nawet zdeklarowani mięsożercy od czasu do czasu mają ochotę na spróbowanie czegoś nowego, co niekoniecznie jest pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli ktoś chce znaleźć pomysł na szybki, lekki i przy tym tani obiad, to placuszki przygotowane z warzyw będą z pewnością dla niego wyjątkowo ciekawą opcją. Może się wydawać, iż jest to danie pospolite, które szybko się znudzi, jednak takie podejście do sprawy jest błędne. Placuszki warzywne można bowiem przygotować z różnych warzyw. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem w tym zakresie pozostaje własna wyobraźnia oraz tolerancja kubków smakowych.

Placki ziemniaczane

Jeżeli chodzi o placki przygotowywane na bazie warzyw, to najbardziej popularną wersją, którą można spożywać w różnych odmianach, są placki ziemniaczane. Ich przygotowanie jest proste oraz bardzo tanie. Aby pojadła sobie cała rodzina, wystarczy kilogram ziemniaków, dwie cebule, trochę mąki, przyprawy oraz kilka łyżek oleju do smażenia. Placki ziemniaczane można podawać z gulaszem mięsnym, warzywnym, a także ze śmietaną czy sosem grzybowym.

Placuszki z marchewki i cukinii – placuszki warzywne

W sytuacji, gdy placki ziemniaczane to zbyt ciężka opcja, można zdecydować się na o wiele lżejsze placuszki warzywne przygotowane na bazie tartej marchewki oraz cukinii. Warzywa można zetrzeć na ręcznej tarce lub w maszynie elektrycznej, pamiętając jednak o tym, aby zamontować końcówkę z dużymi oczkami. Szczególnie cukinia lubi oddać sporo wody, dlatego po starciu warzyw warto je starannie odcisnąć, wówczas jest większa szansa na to, że placuszki z warzyw nie rozlecą się podczas smażenia.

Aby danie warzywne wyszło wyśmienite i by smakowało nawet osobom, dla których podstawę codziennej diety stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego, to koniecznie trzeba warzywa dobrze przyprawić. W przypadku placków z marchewki i cukinii sprawdzi się doskonale natka pietruszki – do porcji placków można dołożyć nawet cały pęczek natki. Chcąc, by placki nie były zbyt mdłe, można także sypnąć trochę pieprzu.

Z czym podawać warzywne placuszki?

Placuszki z warzyw można podawać na wiele różnych sposobów. Jest to doskonały pomysł zarówno na smaczny podwieczorek, jak i na pożywny obiad. Wszystko jest kwestią dodatków. Placuszki z marchewki i cukinii świetnie komponują się z ryżem przyprawionym curry oraz z sałatką z colesława. Można także przyrządzić sos grzybowy na bazie śmietany, koniecznie z dodatkiem cebulki. Na podwieczorek placuszki można schrupać same, popijając szklanką świeżego kompotu – zastrzyk witamin gwarantowany!