Naleśniki z mąki z ciecierzycy. Rośliny strączkowe- bogate w witaminy.
Ciecierzyca z rodziny roślin strączkowych jest witaminową bombą.
Jej bogactwo witamin docenione zostało przez wszystkich szefów kuchni.
O jej właściwościach trzeba by dużo mówić.
Począwszy od sporej zawartości błonnika i białka po witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i E.
Istotnym jest, że ciecierzyca reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi.
Naleśniki z mąki z ciecierzycy.
Proste i pyszne naleśniki to wspaniały deser. Z dodatkiem ciecierzycy stanowią zdrowy i wartościowy posiłek.
Składniki:
Mąka z ciecierzycy- 3 szklanki
Skrobia ziemniaczana- 1 szklanka
Mleko roślinne- 1 szklanka
Woda gazowana- 2 szklanki
Olej rzepakowy- 100 ml
Sól- 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
Wszystkie sypie składniki mieszamy w misce. Następnie dolewamy mleko, wodę i olej.
Wszystko mieszamy i odstawiamy na około pół godziny.
Po tym czasie smażymy na patelni z obu stron i gotowe.
Podawać można je w wersji na słodko z owocami i kremem a także na słono z warzywami lub mięsem.
Naleśniki z ciecierzycą.
Ziarna ciecierzycy należy podprażyć na patelni. Podprażoną i wystudzoną ciecierzycę mielimy w młynku.
Z takiej własnej mąki można zrobić wszystko. Przede wszystkim znane każdemu naleśniki.
Zdrowsze i bogatsze niż te kupione w markecie.
Schemat postępowania jest taki sam jak w przypadku zwykłych naleśników.
W przypadku naleśników z ciecierzycą. Przepis jest następujący.
Składniki:
Ciecierzyca- 1 puszka
Papryka czerwona- jedna sztuka
Cebula- 1 sztuka
Marchew- 1 sztuka
Pomidor- 1 sztuka
Przyprawy- wg upodobania np.: kmin rzymski, kurkuma, papryka ostra, sól, pieprz
Ciecierzycę dzień wcześniej zalać wodą a następnego dnia zagotować w tej wodzie do miękkości.
Po ugotowaniu przecedzić przez sito i wystudzić.
Wszystkie warzywa siekamy i podsmażamy na patelni.
Dolewamy pięć łyżek wody i dusimy pod przykryciem na małym gazie.
Przyprawiamy i łączymy z ciecierzycą a następnie dodajemy do przygotowanego wcześniej naleśnika z ciecierzycy.
Zawijamy dowolnie i naleśniki z ciecierzycy gotowe.
Danie można dowolnie modyfikować wzbogacając go o mięso czy też rybę.
Ciecierzyca jest wspaniałym dodatkiem i każdemu przypadnie do gustu.
Kaloryczność dań z ciecierzycy.
Ciecierzyca jako składnik wielu dań posiada średnią kaloryczność.
W 100 gramach zawiera około 345 kalorii.
Jej smak jest bardzo wyrazisty i specyficzny.
Jednak nie zmienia znacząco smaku naleśników czy innych potraw.
Może zatem z powodzeniem stanowić zamiennik mąki pszennej i innych produktów.
Ciecierzyca gości w wielu domach i stanowi podstawowy składnik wielu dań. O jej zdrowotnych właściwościach wie mnóstwo kucharzy i hojnie dodaje je do wszystkich swoich potraw.
Tworząc zdrową i zbilansowaną dietę, warto ją uwzględnić w swoim menu.