Ciasto z mąki kokosowej – używasz oleju kokosowego? A co powiesz na mąkę kokosową?
Mąka kokosowa jest bogata w błonnik. Jej właściwości są bardzo cenne.
Dzięki jej dobrodziejstwu można uniknąć problemów z zaparciami i poprawić pracę jelit.
Wypieki z mąki kokosowej to doskonały sposób na zdrowy posiłek.
Ciasteczka kokosowe.
Ciasteczka są wspaniałą przekąską, aby były zdrowsze należy zmienić mąkę pszenną na kokosową.
Jest zdrowsza i zawiera wiele cennych minerałów. Warto zacząć od przyrządzenia prostych ciasteczek.
Składniki:
Mąka kokosowa- 100 gramów
Jajka- 2 średnie
Cukier- 50 gramów
Mleko- 0,5 szklanki
Owoce suszone- dowolne
Wykonanie:
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć.
Najlepiej użyć do tego własnych dłoni. Z powstałej masy formować kulki i je delikatnie spłaszczać.
Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 180 stopniach.
Ciasto z mąki kokosowej.
Obok pysznych chrupiących ciasteczek warto także spróbować ciasta z mąki kokosowej.
Ciasto jest równie pyszne i chrupiące.
Składniki:
Mąka kokosowa- 200 gramów
Mąka ryżowa- 150 gramów
Cukier- 150 gramów
Soda- 1 łyżeczka
Mleko- 1 litr
Jajka- 3 duże sztuki
Wiórka kokosowe- 100 gramów
Proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki
Przygotowanie:
Mieszamy suche składniki: mąkę kokosową z mąką ryżową, cukrem, sodą, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.
W osobnym naczyniu jajka mieszamy z mlekiem i olejem.
Po wyrobieniu masy, mieszamy wszystkie składniki razem.
Całość wlewamy do formy, najlepiej o średnicy 23 centymetry i pieczemy.
Ciasto gotowe jest po około godzinie.
Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni.
Ciasto po upieczeniu trzeba ostudzić i gotowe.
Ciasta z mąki kokosowej a kalorie.
Ciastka i ciasta z mąki kokosowej to pyszne i zdrowe przekąski.
Należy jednak pamiętać, że jak wszystkie słodkości zawierają kalorie.
W 100 gramach jest ich zaledwie 309. W porównaniu do innych przekąsek pszennych to ciasta kokosowe są mniej kaloryczne i zdecydowanie zdrowsze.
Oczywiście z dodatkami ich kaloryczność się zwiększa.
Warto jednak wiedzieć, że ich kaloryczność jest znikoma w porównaniu do korzyści jakie płyną ze spożywania mąki kokosowej.
Ciastka z mąki kokosowej to znakomita przekąska. Wprowadzać mąkę kokosową do jadłospisu należy stopniowo. Jak wiadomo co za dużo to nie zdrowo.
Zaprzestanie stosowania zwykłej i radykalne przejście na kokosową może nie służyć. Warto do każdego wypieku dodawać ją zaczynając od dwóch lub trzech łyżek.
Po kilku tygodniach można zwiększyć proporcję i cieszyć się jej dobrodziejstwem.