Jakie właściwości ma sól himalajska spożywcza?

Od kilku lat coraz więcej w mediach mówi się o tym, jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest właściwe odżywianie. Długość i jakość życia, prawdopodobieństwo wystąpienia określonych jednostek chorobowych, jak i codzienne samopoczucie w dużej mierze zależą między innymi od jakości pożywienia, od tego ile w codziennej diecie znajduje się cukru czy soli i czy organizm ma z czego czerpać składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Sól – niezbędny dodatek w każdej kuchni

Pomimo coraz szerszej świadomości dotyczącej tego, iż nadmiar soli jest szkodliwy i może stać się przyczyną rozwoju wielu dolegliwości, spora grupa osób nie jest w stanie wyobrazić sobie porcji frytek bez dużej ilości soli czy też niesłonego makaronu. Z drugiej strony, sól jest powszechnie znanym i sprawdzonym od wieków środkiem konserwującym. Jak znaleźć przysłowiowy złoty środek pomiędzy korzyściami ze stosowania soli, a ryzykiem, iż wyrządzi ona w organizmie nieodwracalne zmiany? Po pierwsze, można zastanowić się nad tym, jak ograniczyć codzienne zużycie soli. Dobrym rozwiązaniem może okazać się także próba zastąpienia zwykłej soli kuchennej na przykład solą himalajska.

Sól himalajska spożywcza – co w niej jest takiego wyjątkowego?

Opinie dotyczące wartości soli himalajskiej są bardzo podzielone. Z jednej strony można znaleźć informacje dotyczące tego, iż jest zdrowsza niż zwykła sól, ma więcej składników mineralnych i nie wymaga dodatkowego przetworzenia. Z drugiej strony, nie da się ukryć, iż woreczek soli himalajskiej jest znacznie droższy niż woreczek zwykłej soli i nie każdy może chcieć wydawać na tę przyprawę aż tyle pieniędzy. Pojawiają się także głosy mówiące o tym, iż w soli tej można znaleźć śladowe ilości substancji potencjalnie szkodliwych. Jak jest na prawdę? O to by trzeba było zapytać ekspertów od zdrowego odżywiania.

W jaki sposób można zmniejszyć zużycie zwykłej soli kuchennej?

Jeżeli ktoś myśli o tym, aby przestawić swój sposób odżywiania na choć odrobinę zdrowszy, to w pierwszej kolejności powinien pomyśleć o tym, w jaki sposób ograniczyć zużycie soli. Całkowita rezygnacja z tej przyprawy może okazać się niemożliwa, jednak nawet niewielka redukcja codziennego zużycia przyniesie korzystne dla zdrowia efekty. Po pierwsze można zamiast całej łyżeczki soli do gotowania makaronu czy ziemniaków wsypać pół łyżeczki. Można także, zamiast zwykłej soli wykorzystać sól himalajską. Jest jeszcze jeden ciekawy sposób, który sprawdzi się zwłaszcza przy przyrządzaniu mięsa. Sól w takim przypadku można zastąpić różnorodnymi ziołami – potrawa będzie aromatyczna, a przede wszystkim zdrowsza!