Gofry gryczane – Przepis na zdrowe gofry z mąki gryczanej
Gofry są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Jest to wspaniały deser zarówno w lecie jak i zimie.
Co zrobić aby były nie tylko pyszne, ale i zdrowe? Warto spróbować innych opcji niż te powszechnie przyrządzane.
Gofry z mąki gryczanej.
Zwolenników pszenicy jest tyle samo co przeciwników. Nie każdy może sobie wyobrazić gofry bez jej udziału. Jednak warto się przekonać i skorzystać z przepisu. Mąka gryczana jest źródłem cennego błonnika. O jej zaletach można dużo mówić, ale jak zrobić z niej gofry?
Do sporządzenia gofrów potrzebujemy tylko kilku składników.
Mąka gryczana- 2 szklanki
Mleko- 1,5 szklanki
Jogurt naturalny- 1 szklanka
Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
Cukier- 2 łyżki(można zastąpić miodem)
Jajka- 2 sztuki
Olej do smażenia najlepiej rzepakowy
Wykonanie gofrów.
Sporządzenie przepysznego deseru w postaci gofrów w jest bardzo proste.
Należy zmieszać wszystkie składniki i odstawić ciasto na dwadzieścia minut w miejsce o stałej temperaturze.
Zanim ciasto odpocznie, trzeba nasmarować gofrownicę olejem.
Smarowanie zapobiegnie przypaleniu się gofra i jego bezproblemowym usunięciu z urządzenia.
Gofry wlewamy do formy i pieczemy około siedem minut.
Dłuższy czas pieczenia spowoduje, że gofry będą bardzo chrupiące.
Gofry wegetariańskie.
Osoby liczące kalorie nie muszą rezygnować z tego pysznego deseru. Trzeba zrezygnować z tuczących dodatków i skorzystać z dobrodziejstwa gryki.
Do wykonania potrzebne są tylko dwa składniki.
Kasza gryczana- 1 szklanka
Cukier- 1 łyżka
Proszek do pieczenia, można użyć bezglutenowego- 1 płaska łyżeczka
Oliwa do natłuszczenia formy
Wszystkie składniki należy zmieszać i odczekać kilka minut. Po tym czasie można zalewać gofrownicę i piec około siedem minut.
Gotowe gofry śmiało można podawać z miodem, owocami , rodzynkami albo ricottą.
Z czym podawać gofry?
Po przygotowaniu gofrów, technika jedzenia jest dowolna.
Można je jeść same bez dodatków, ale można je konsumować z bitą śmietaną.
Do wyboru są też marmolada, owoce serek mascarpone i przeróżne polewy.
Jest to prosty, smaczny i zarazem sycący deser.
Dodatki są dodawane według własnych upodobań.
Gofry są dobre z każdym dodatkiem. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Kilka minut cierpliwości i można zajadać się pysznymi goframi.
Gofry gryczane to świetna alternatywa dla gofrów pszennych. Wbrew opiniom, nie trzeba rezygnować z przyjemności i cieszyć się zdrową przekąską. Aby gofry były pyszne i przede wszystkim zdrowe, mąka gryczana będzie odpowiednim składnikiem.