Bułki na słodko – bułki z jagodami.
Jagody są niezwykle smaczne i bardzo zdrowe. W czasie sezonu bardzo chętnie przyozdabia się nimi ciasta i torty.
Zawierają przeciwutleniacze i jak wiadomo posiadają właściwości anty rakowe.
Bułeczki z jagodami.
Składniki:
Drożdże- 50 gramów
Mleko- 1 szklanka
Mąka pszenna- 0,5 kilograma
Jajko- 1 sztuka
Cukier- 100 gramów
Masło- 100 gramów
Jagody- 300 gramów
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć je i wsypać do miski, dodać połowę ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki pszennej.
Wymieszać wszystko i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe .
Jajko ubić z cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiać do miski i dodać wyrośnięte wcześniej drożdże, pozostałe ciepłe mleko oraz żółtka wcześniej ubite.
Na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić i pozostawić na około jedną godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wyrabiać przez kilka minut. Uformować kilkanaście kuleczek.
Następnie rozpłaszczyć w dłoniach na placek, nałożyć jagody i dokładnie zlepić brzegi ciasta jak na pierogi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 16 minut w 180 stopniach.
Można polać lukrem dopiero jak wystygną.
Gotowe.
Jagody nie tylko w bułeczkach.
Bułki z jagodami są powszechnie znane i lubiane. Dawniej przyrządzane przez Nasze babcie, dziś wciąż cieszą się popularnością.
Nie można zapominać o innych zastosowaniach jagód.
Jagody są doskonałe do deserów. Ich zastosowań jest bardzo wiele.
Kto nie zna pysznych jagodzianek albo lodów jagodowych. Z pewnością często goszczą w Naszych domach.
Oprócz bułeczek z jagodami i lodów można przyrządzić wspaniałe koktajle i zupy jagodzianki.
Nie wolno zapominać o pysznych nalewkach i konfiturach.
Jagodowe pyszności w każdej postaci. Najzdrowsze bowiem surowe.
Po umyciu są doskonałym dodatkiem do gofrów i owocowych sałatek.
Można również zrobić pyszny sok jagodowy i odwar z liści.
Odwar robi się tylko z liści. Garść liści zalewa się szklanką wody i parzy pod przykryciem. Odwar ma działanie przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe.
Jagody mają pozytywny wpływ na wzrok. Te ciemne owoce są doskonałe w walce z biegunkami i zatruciami pokarmowymi. Obniżają cholesterol i są świetne dla cukrzyków.
Zbierając jagody w lesie należy je dokładnie umyć. Mogą być zakażone bąblowicą.
Bardzo groźną chorobą pasożytniczą. Larwy roznoszone są najczęściej przez lisy.
Aby uniknąć zagrożenia, należy przyniesione do domu jagody dokładanie umyć.
Najlepszą porą na zbieranie jagód jest lipiec.
Warto zadbać o zapasy i cieszyć się ich smakiem.