Wiosenna sałatka z owocami i kaszą pęczak.
Przepis na wiosenne, niecodzienne i niezwykle kolorowe danie – sałatka z pęczaku i mandarynek.
Przepyszna, bardzo aromatyczna i kolorowa sałatka z kaszą pęczak, mandarynkami i owocami granatu, która zachwyca swoim słodko- kwaśno- pikantnym smakiem i pobudza apetyt na dalsze przeżywanie kulinarnych przygód. Z tego właśnie powodu sałatka jest idealną przystawką rozpoczynającą spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Zachęca do rozmowy, przyciąga uwagę. Jest niecodzienna a przy tym wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealna dla dzieci, przyciąga apetycznym, kolorowym wyglądem, a przy okazji łączy w sobie wiele witamin i minerałów, które w nieprzetworzonej formie są dla organizmu najlepsze, bowiem wykazują najwyższą zawartość i najlepszą wchłanialność drogocennych dla zdrowia składników.
Składniki na owocową sałatkę z kaszą pęczak.
– 200 gram kaszy pęczak
– duży dojrzały granat
– dwie dojrzałe mandarynki
– trzy łyżki stołowe oliwy z oliwek dobrej jakości
– dwie łyżki stołowe octu balsamicznego
– dwie łyżki stołowe musztardy
– 30 gram świeżej rukoli
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie owocowej sałatki.
Kaszę ugotuj zgodnie ze wskazówkami producenta zawartymi na opakowaniu, po czym przełóż ją do dużej miski i odstaw do przestygnięcia.
Wszystkie produkty dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Mandarynki obierz ze skórki, ostrożnie wyfiletuj i przekrój na mniejsze kawałki, a następnie dodaj wraz z rukolą do miski z przestudzoną kaszą.
Przygotuj granat i odkrój jego górną część, następnie przełam go na pół. Za pomocą drewnianej pałki kuchennej uderzaj w skórkę granatu i wysyp dużą ilość pestek na rozgrzaną, suchą patelnię. Podsmażaj pestki przez około trzy minuty, pamiętając, aby zamieszać od czasu do czasu, po czym przelej całą zawartość patelni do miski z sałatką. Wymieszaj wszystko razem.
W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny z porcją musztardy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj do sałatki tuż przed podaniem gościom.