Chleb na maślance . Maślanka- wspaniały dodatek do wypieków.

Maślanka zawiera dużo fosforu i potasu. Dodawana do wypieków i koktajli wzbogaca smak i dodaje wartości. Chleb z dodatkiem maślanki jest miękki, pulchny i pachnący.
Maślanka jak widać jest zdrowa i warto ją mieć codziennie w lodówce.
Maślankę można także zrobić samemu. Powstaje w prostym procesie tak zwanego zmaślania śmietany.

Chleb na maślance.

Ten wypiek jest znany każdemu. Ci którzy go pieką w domowych warunkach dobrze znają smak ciepłej kromki. Warto zapoznać się z przepisem według którego piekły chleb Nasze babcie.

Składniki:
Mąka pszenna- 0,5 kilograma
Mąka żytnia- 300 gramów
Drożdże- 30 gramów
Maślanka- 0,5 litra
Woda- pół szklanki
Olej- 3 łyżki
Sól- 2 łyżeczki
Cukier- 1 łyżeczka
Opcjonalnie ulubione ziarna

Wykonanie:

Na początku należy zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę i maślankę.
Kolejno dodajemy sól i olej.
Całość zagniatamy i wkładamy do foremki.
Dowolnej foremki bądź takiej o wymiarach 25/12 centymetrów.
Ważne aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 40 minut.
Upieczony chleb zostawiamy do ostudzenia i gotowe.

Chleb maślany a chleb z jogurtem.

Ilu piekarzy tyle sposobów. A co powiesz na chleb z jogurtem naturalnym?
Tak. Też jest bardzo smaczny.
Przepis jest identyczny jak w przypadku chleba na maślance, tyle że zamiast maślanki dodajemy jogurt naturalny.
Jogurt naturalny jest mniej kaloryczny.
Chleb wychodzi z piekarnika równie pachnący i pyszny.
Wersja z jogurtem jest dla osób liczących kalorię, ale nie tylko.
Można spróbować oba sposoby i wybrać najlepszy dla siebie.

Chleb na drożdżach z udziałem maślanki lub jogurtu.

Chleb kojarzony najczęściej z drożdżami. Zamiast tych słynnych drożdży można zrobić zakwas.
Do jego stworzenia potrzeba tylko dwóch składników, mąka i woda.
Zakwas powstaje około pięć dni. Polega na codziennym dodawaniu mąki i wody oraz dokładnym mieszaniu.
Po czym znów zostawiany i tak codziennie przez kilka dni.
Gotowy zakwas trzeba przechowywać w lodówce.

Chleb jest podstawą polskich śniadań. Często zdarza się, że zapominamy o jego zakupie i rano biegniemy do pobliskiej piekarni. Warto zaopatrzyć się wcześniej w ten boski dar i zrobić go samemu. Skład jest znany i prosty, wiemy więc co jemy.
Przygotowanie jest równie proste co skład, dlatego nie ma mowy o zakalcu.
Wystarczy zakasać rękawy i do roboty.