Dieta Mediterranean: Korzyści i zasady

Dieta Śródziemnomorska: Kuchnia pełna kolorów, smaków i zdrowia

Dieta Śródziemnomorska to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych diet na świecie. Opiera się na spożywaniu produktów takich jak warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe, ryby, oliwa z oliwek, a także na ograniczeniu spożycia mięsa, tłuszczów nasyconych, soli i cukrów. Dieta ta zyskała uznanie naukowców i dietetyków na całym świecie jako przepis na zdrowie, a także na utrzymanie prawidłowej wagi ciała.

  1. Zasady Diety Śródziemnomorskiej

Podstawą diety jest spożywanie produktów odzwierzęcych dwa razy w tygodniu, w tym ryb jako źródła cennych kwasów omega 3. Na równi z rybami, menu powinno zawierać produkty zbożowe pełnoziarniste. Ważna jest także ilość warzyw i owoców, które powinny być w diecie obecne każdego dnia. Nie może zabraknąć także roślin strączkowych, które są bogate w białko roślinne, a także orzechów i nasion. Oprócz tego, dieta ta zakłada spożywanie zdrowych tłuszczów – oliwy oraz oleju z pestek winogron.

  1. Zalety Diety Śródziemnomorskiej
  • Ochrona przed chorobami serca: restrykcyjne spożycie tłuszczów, cukrów, soli i mięsa, a jednocześnie obfite spożywanie warzyw i owoców pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego.
  • Poprawa przewodu pokarmowego: bogactwo błonnika, zawartego w produktach pełnoziarnistych, warzywach i owocach, reguluje procesy trawienne, poprawiając perystaltykę jelit.
  • Wspomaganie zdrowia kości: dieta ta jest bogata w wapń oraz witaminę D, co wpływa na zdrowie i wytrzymałość kości.
  • Zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych: dieta bogata w warzywa i owoce przede wszystkim redukuje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a także raka piersi i prostaty.
  • Utrzymanie prawidłowej wagi: dieta ta jest uboga w kalorie, a bogata w błonnik, przez co szybciej daje poczucie sytości i pozwala uniknąć nadmiernego spożycia pokarmów.
  1. Co jeść na diecie śródziemnomorskiej?

W menu diety śródziemnomorskiej powinny znaleźć się takie produkty jak:

  • Oliwa z oliwek
  • Ryby, w tym łosoś, tuńczyk, sardynki
  • Owoce morza, np. krewetki, małże
  • Warzywa, przede wszystkim takie jak pomidory, papryki, bakłażan, cukinia, cebula, ziemniaki, brokuły, kalafior
  • Owoce, w tym banany, pomarańcze, cytryny, kiwi, truskawki, maliny, jagody
  • Produkty zbożowe pełnoziarniste
  • Orzechy, np. orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne
  • Rośliny strączkowe, np. ciecierzyca, soczewica, fasola, groch
  • Produkty mleczne, np. jogurt, ser feta
  • Jaja

Podczas przygotowywania posiłków warto zwrócić uwagę na sposób przyrządzenia. Zamiast smażenia, lepiej postawić na gotowanie, pieczenie czy grillowanie.

  1. Co odróżnia dietę śródziemnomorską od innych diet?

Dieta ta różni się przede wszystkim od diet, które opierają się na rygorystycznym redukowaniu spożycia pewnych produktów. W przypadku diety śródziemnomorskiej nie musimy rezygnować z ulubionych smaków, lecz można spożywać produkty bogate w wartości odżywcze, a jednocześnie niskokaloryczne. To dieta, która zyskała uznanie nie tylko ze względu na smak, lecz przede wszystkim na pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

  1. Podsumowanie

Dieta śródziemnomorska to przepis na zdrowie i długie życie. Zakłada spożywanie pokarmów bogatych w wartości odżywcze, a jednocześnie pozwalających na utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Zawiera produkty bogate w składniki odżywcze, takie jak: warzywa, owoce, ryby, orzechy, rośliny strączkowe oraz zdrowe tłuszcze. Dzięki temu dieta ta ma pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, układu trawiennego, a także na redukcję ryzyka chorób nowotworowych.