Wrap z warzywami: Przepis na lekki i smaczny posiłek na wynos

Wrap z warzywami – przepis na lekki i smaczny posiłek na wynos

Wakacje to czas, kiedy chętnie ruszamy na plażę, spacery i wycieczki rowerowe. W takich sytuacjach przydaje się lekka przekąska, którą można zjeść w trasie. Apetycznym pomysłem jest wrap z warzywami, który oprócz walorów smakowych, dostarczy organizmowi mnóstwo witamin i składników mineralnych.

  1. Co to jest wrap i jakie może mieć warianty?

Wrap to rodzaj płaskiego pieczywa, którego przynależność do kuchni meksykańskiej jest sporna. Choć przypomina meksykańskie tortille, nie ma nic wspólnego z autentycznymi składnikami mex. Możemy kupić gotowe płaty, ale jeśli chcemy kontrolować jakość produktów, lepiej samodzielnie wykonać pieczywo.

Wrapy możemy robić z różnych mąk: kukurydzianej, owsianej czy pszennej. Istnieją także warianty bezglutenowe. Oprócz mąki, do wypieku używamy wody, soli i tłuszczu. Ważne, aby wybierać produkty naturalne bez dodatku substancji konserwujących i polepszających smak.

  1. Jakie warzywa wybrać do wypełnienia?

Warzywa są nieodłącznym składnikiem wrapa. Możemy wybierać spośród całej gamy kolorowych warzyw, zapewniających wartościowe składniki. Do wypieku pasują:

  • sałata rzymska lub lodowa,
  • pomidory,
  • ogórki,
  • marchewka,
  • papryka,
  • cebula,
  • awokado,
  • rzodkiewki.

Do wypełnienia możemy też użyć suszonych pomidorów, pestek dyni, orzechów czy oliwek. Ważne, aby wybierać sezonowe warzywa i te z ekologicznych, zrównoważonych upraw.

  1. Jak przygotować warzywne wypełnienie?

Przygotowanie wypełnienia do wrapa jest proste. Warzywa myjemy i kroimy na cienkie paski lub plasterki. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy marchewkę i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Jeśli wybieramy awokado, kroimy je na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ. Rozgniatamy widelcem i dodajemy do wypełnienia. Dodajemy także pestki dyni lub orzechy.

  1. Jak złożyć wrap?

Zapiekamy blaszki do pieczenia, aby podgrzać wrap. Na każdy wkładamy liść sałaty, który najpierw zapobiegnie przemoczeniu płata, a potem zapewni chrupkość. Następnie układamy warzywa, przyprawiając je jeszcze raz solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Ściskamy kostkę tofu, odcedzamy i kroimy w paski. Ukladamy je na warzywach. Teraz przychodzi czas na składanie wrapa. Boki zawijamy do środka, a resztę smakołyku zwijamy w rulon.

  1. Jakie są zalety wychodzenia na piknik z wrapem?

Przygotowanie wrapa z warzywami to szybki i łatwy sposób na zdrowy posiłek. W trakcie wypieku pieczywa i krojenia składników, możemy zaszaleć z pomysłami na wypełnienie. Wrapt to świetna propozycja zarówno dla wegetarian, jak i dla miłośników mięsa.

Jest to wygodna przekąska na wynos, którą można zjeść w drodze na plażę lub spacer. Oprócz smacznego i wartościowego jedzenia, pikniki z wrapem dostarczą również odpowiedniej dawki ruchu i świeżego powietrza.