Placki orkiszowe – pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie
Wystarczy zapytać o opinię pierwszego lepszego dietetyka, by usłyszeć, iż to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Po całej nocy organizm człowieka potrzebuje otrzymać solidny zastrzyk energii, który pozwoli mu na to, aby na pełnych obrotach funkcjonować przez kilka następnych godzin. Nie ma wątpliwości co do tego, iż śniadanie powinno być smaczne, zdrowe i przede wszystkim pożywne. Niezależnie od tego czy przygotowywane jest dla dzieci, czy dla osób dorosłych, dobrze by zawierało wartościowe składniki odżywcze.
Pyszne śniadania – monotonii powiedz zdecydowane nie!
Nawet najzdrowsze śniadanie może się przejeść, gdy jeden i ten sam posiłek powtarzany jest każdego dnia. Niezależnie czy padnie na koktajl owocowy, czy owsiankę z dodatkiem pożywnych orzechów – w pewnym momencie kubki smakowe mogą się zbuntować i zażądają zwykłej kanapki, która jak wiadomo nie do końca jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na wartościowe składniki odżywcze. Co zrobić gdy dotychczasowe śniadaniowe rytuały zaczynają zawiewać nudą? Dobrym, a przede wszystkim smacznym rozwiązaniem mogą okazać się placki orkiszowe. Można je przyrządzić na wiele sposobów, lecz nie da się ukryć, iż wprost obłędnie smakują z dodatkiem bananów i akcentem syropu klonowego. Jak je przygotować? Jest to prostsze, niż może się wydawać, a i cenowo danie to wychodzi niezwykle korzystnie.
Placuszki orkiszowe – jak je przygotować?
Placki orkiszowe to pożywne śniadanie, które można przygotować w zaledwie kilka chwil. Co będzie potrzebne? Należy przygotować mąkę orkiszową (na około dziesięć placuszków wystarczy kubek mąki), dwa jajka, odrobinę sody oczyszczonej, kubek jogurtu naturalnego (im większy, tym lepiej) oraz banana. W pierwszej kolejności trzeba dokładnie przesiać mąkę, aby pozbawić ją wszelkich grudek i możliwych zanieczyszczeń. Czynność tę można wykonać przy pomocy zwykłego kuchennego sitka, choć wiele osób sięga po specjalne urządzenia przeznaczone do przesiewania mąki. Gdy mąka zostanie dokładnie przesiana, należy do niej dodać łyżeczkę sody, wbić jajka, dołożyć kubeczek jogurtu, a następnie dokładnie wymieszać. Pozostaje już tylko pokroić banana na drobne plasterki włożyć do przygotowanego ciasta, które swą konsystencję ma znacznie gęstszą niż tradycyjne ciasto na naleśniki. Jak długo smażyć placki? Aż chwycą delikatny, złoty kolor! Trzeba pamiętać, aby je równo obsmażyć z dwóch stron. Najlepiej smakują z syropem klonowym lub leśnymi owocami. Placki orkiszowe to smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie, który posmakuje nawet największym niejadkom.