Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem: Przepis na tradycyjne danie z kuchni polskiej
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem: przepis na tradycyjne danie z kuchni polskiej
Zapewne wiele osób kojarzy gołąbki z kuchnią polską – tradycyjnym daniem, które zawsze znajdzie się na wigilijnym stole lub podczas innych uroczystości rodzinnych. W tradycyjnej wersji wykorzystuje się ryż, jednak coraz częściej spotykamy też gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem. Dziś przybliżymy Wam przepis na to pyszne i pożywne danie.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (najlepiej z połączenia wieprzowego i wołowego)
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 duża główka kapusty
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Krok 1: Przygotowanie składników
Kapustę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel liście od reszty kapusty i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i wystudź. Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź i przestudź. Cebulę i czosnek posiekaj, a mięso mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
Krok 2: Przepis na farsz
Do mięsa mielonego wlej rozpuszczone masło i olej, dodaj cebulę i czosnek. Wymieszaj i podsmaż na patelni. Następnie dodaj ugotowaną kaszę gryczaną oraz łyżeczkę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z farszu uformuj nieduże kulki.
Krok 3: Przygotowanie gołąbków
Na desce rozłóż liście kapusty z jednej strony. Na środku liścia układaj kulki mięsne z farszem, a następnie zawijaj w rulonik. Powtarzaj aż do wyczerpania farszu.
Krok 4: Gotowanie gołąbków
Do dużego garnka wlej wodę i gotuj, aż zacznie wrzeć. Wsyp łyżeczkę soli, a następnie ugotowane i zawinięte w liście kapusty gołąbki wrzucaj ostrożnie do garnka. Gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
Krok 5: Podawanie gołąbków
Gotowe gołąbki podawaj na ciepło, polane barszczem lub podsmażone na patelni z kwaśną śmietaną. Danie to będzie idealnym wyborem na obiad lub kolację w chłodne i deszczowe dni.
Podsumowanie
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem to nie tylko przepyszne, ale i pożywne danie z kuchni polskiej. Ich przygotowanie może wymagać nieco wysiłku, jednak efekt końcowy na pewno będzie wart poświęcenia czasu. Polecamy wypróbowanie tego przepisu i smacznego!