Buraki w słoiku: Przepis na przetwory z buraków do długotrwałego przechowywania

Buraki w słoiku: przepis na przetwory z buraków do długotrwałego przechowywania

Buraki to warzywa, które warto mieć w swojej spiżarni przez cały rok. Dajemy Ci przepis na przetwory z buraków do długotrwałego przechowywania, które z powodzeniem możesz wykorzystać jako dodatek do śniadania, obiadu czy kolacji, a także do przekąsek. Przepisy na przetwory z buraków są bardzo różne, ale my proponujemy przetestowane proporcje i sposoby przechowywania.

  1. Jakie buraki wybrać?

Najlepsze są buraki z własnego ogrodu, ale jeśli takowych nie masz, to kupuj je w sklepie lub bezpośrednio u rolnika. Ważne, aby były świeże i zdrowe. Wybieraj buraki o równej grubości, co ułatwi ich obróbkę i ujędrnienie.

  1. Przepis na buraki w słoiku

Potrzebujesz:

  • buraki
  • cebulę
  • czosnek
  • olej rzepakowy albo oliwę
  • ocet winny
  • cukier
  • sól
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Przygotowanie:

  • Buraki gotuj w osolonej wodzie aż staną się miękkie. Obraną cebulę pokrój w kostkę, a czosnek zmiażdż na patelni, obgotuj na oleju.
  • Do gotowych buraków dodaj cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj.
  • Do słoika wlej ocet, cukier, sól, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Wymieszaj do rozpuszczenia cukru.
  • Do słoika umieść warstwę buraków z cebulą i czosnkiem, po czym wlej ciecz. Powtarzaj, aż słoik będzie pełny.
  • Zamknij słoik i obróć, aby składniki wymieszały się. Gotowe!
  1. Jak przechowywać buraki w słoiku?

Przetwory z buraków będą smaczne przez długi czas, pod warunkiem, że będą przechowywane prawidłowo. Najlepiej umieścić je w chłodnym, zacienionym miejscu. Po otwarciu słoika buraki przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2-3 dni.

  1. W jakie inne przetwory z buraków warto zainwestować?
  • Kompot. Buraki pokrój w kostkę i gotuj z cukrem, sokiem z cytryny i imbirem. Przełóż do słoików i zamknij. Gotowe! Kompot smakuje doskonale na śniadanie.
  • Marynowane buraki. Buraki pokrój w plasterki i zmieszaj z octem, cukrem, solą, pieprzem, koprem i cebulą. Po paru godzinach masz pyszny dodatek do obiadu.
  1. Jak wykorzystać buraki w kuchni?

Buraki mają wiele zastosowań w kuchni. Możesz z nich zrobić sałatkę z pomarańczami, która jest doskonała na kolację. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zrób ciasto z burakami i cukrem. Buraki możesz też dodawać do zupy pomidorowej, zyskując na tym lepszy smak i kolor.

Podsumowując, przetwory z buraków to doskonały sposób na to, aby zachować oryginalny smak i składniki odżywcze przez dłuższy czas. Nasz przepis na buraki w słoiku jest łatwy w wykonaniu i pozwoli Ci na cieszenie się smakiem buraka przez cały rok.