Zapobieganie próchnicy

Największym zagrożeniem dla zębów bez wątpienia jest próchnica. Jest to zniszczenie się płytki nazębnej przez różnego rodzaju bakterie, które rozwijają się na płytce nazębnej. Próchnica w pewnym sensie trawi zęby i sprawia, co najważniejsze, że stają się one chore i brzydkie, a nawet kruszą się. Dlatego też, warto jej zapobiegać na wszelkie możliwe sposoby. Jak to robić? Podstawą jest to, co jemy.

 

By uniknąć próchnicy, unikajmy spożywania słodyczy – zarówno w postaci batoników, czekoladek i cukierków, jak i w postaci płynnej – na przykład słodzonych napojów. Cukier jest bowiem największym wrogiem zębów. Ponadto, pilnujmy prawidłowego PH w ustach poprzez mycie zębów po każdym posiłku – a jeśli to niemożliwe, przez żucie gumy, która zapobiega próchnicy. A jeśli dopełnimy to rozwiązanie przez używanie nici dentystycznych i częste wizyty kontrolne u lekarza, to może nam się udać zniwelować ryzyko wystąpienia próchnicy nawet o kilkaset procent. Warto się zatem o to na pewno postarać, bo zdrowe zęby to skarb.