Nietolerancja glutenu nie jest taka straszna, jak ją opisują

Osobom bez kłopotów zdrowotnych problem z przyswajaniem glutenu, może wydawać się czymś strasznym. Osoby z nietolerancją glutenu nie spożywają zbóż, w żadnej postaci. Gluten bowiem występuje w większości rodzajów zbóż. Znajdziemy go więc zarówno w chlebie jak i fast-foodowych restauracjach. W batonikach i w panierce domowej roboty. Czy jednak życie osoby z nietolerancją glutenu jest aż tak trudne? Czytaj do końca, a na pewno się przekonasz.

Czy można tu coś zjeść?

Nie chcąc iść do fast-foodu, zostaje nam na szczęście mnóstwo innych, znacznie zdrowszych możliwości. Osoby z nietolerancją na gluten mogą spożywać naturalne, bezglutenowe rośliny i warzywa. Najczęściej występujące na naszych półkach sklepowych produkty to ryż, kukurydza czy ziemniaki, proso, gryka. Tutaj wyjątek, jaki stanowią kasze – nie wszystkie kasze można jeść. Popularna bardzo kasza jaglana robiona jest z prosa, kasza gryczana z gryki. Pierogi jaglane ze szpinakiem bezglutenowe danie, do którego kasza jaglana znajdzie zastosowanie. Kasze mogą być stosowane jako zamiennik np. sera białego po odpowiednim przyprawieniu.

Witaminy i minerały

W nieograniczonych, ilościach i na różne sposoby, można również spożywać owoce i warzywa. To podejście do diety która bogata w składniki odżywcze pochodzenia roślinnego. Organizm dobrze odżywiony i bogaty w minerały, dobrze radzi sobie z infekcjami. Bardzo ważne w diecie każdego człowieka są orzechy, nie inaczej jest w tym przypadku. Duża ilość składników mineralnych zawartych w orzechach wzmacnia ciało i oczyszcza je.

Każda dieta wymaga pewnych poświęceń, jednak dieta bezglutenowa, potrafi nam się odwdzięczyć. Daje nam niesamowity smak potraw, jakie sami przyrządzamy. Daje nam zdrowie i siłę witalną. Nie kupimy ich w żadnym sklepie. Wzmacnia nasze ciało, aby służyło nam jeszcze długie lata. Jeżeli musisz w codziennej diecie zrezygnować ze spożywania glutenu, to przekonaj się, ile różnorodnych potraw tylko czeka na to, abyś je odkrył! Daj się ponieść kulinarnemu szaleństwu i zasmakuj w nieznanym!

Leave a Comment