Czy mięso z kurczaka jest zdrowe?
Drób od dawna traktowany jest jako zdrowsza alternatywa dla czerwonych mięs. Mięso z piersi kurczaka jest w końcu mniej kaloryczne i mniej tłuste niż jakakolwiek część wieprzowiny czy wołowiny. Jednak czy w rzeczywistości białe mięso jest zdrowe?
Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe?
Mięso drobiowe w rzeczywistości jest stosunkowo niskokaloryczne. 100g mięsa z piersi kurczaka bez skóry zawiera zaledwie 100kcal. Niewiele więcej kalorii zawierają podudzia i skrzydełka- te jednak często spożywane są razem ze skórą, która jest stosunkowo tłusta. Mięso z kurczaka jest wyjątkowo wartościowym źródłem łatwo przyswajalnego białka, przez co chętnie spożywane jest przez sportowców i osoby chcące wymodelować sylwetkę ćwiczeniami siłowymi. Dodatkowo ten rodzaj mięsa zawiera dużą ilość witamin z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego, pracę mięśni, a także odporność. Skóra i kości drobiowe są świetnym źródłem kolagenu, który pomaga w zachowaniu zdrowych jelit, kości i stawu, a także świetnie wspiera skórę.
Jak przyrządzać mięso z kurczaka?
Mięso z kurczaka świetnie nadaje się do przygotowywania pysznych i zdrowych zup i wywarów – głównie dzięki dużej zawartości kolagenu w skórze i kościach drobiowych. Samo mięso możemy dusić, gotować, piec i smażyć. Ciekawą alternatywą dla nudnych kotletów będzie kurczak pieczony na butelce piwa, który zachwyci całą rodzinę podczas niedzielnego obiadu. Z kurczaka możemy przyrządzić także różnego rodzaju gulasze i sosy do makaronu lub ryżu. Dobrym pomysłem będzie dodanie go do sosu słodko-kwaśnego, curry warzywnego, a nawet jako alternatywa dla kiełbasy w węgierskim leczo.
Mięso z kurczaka doskonale nadaje się do grillowania. Wcześniej możemy je zamarynować m.in. w miodzie i musztardzie lub w mieszance pikantnych przypraw. Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę doskonale uzupełni smak grillowanych szaszłyków. Mięso z kurczaka podawać można z dodatkiem gotowanego ryżu, pieczonych lub smażonych ziemniaków, a także różnego rodzaju sałatek i surówek.