Co warto wiedzieć o rzodkiewce?
Rzodkiewkę wszyscy doskonale znają, ale coś sprawia, że nie cieszy się tak popularnością jak pomidor, ogórek czy sałata. Nie należy jednak traktować rzodkiewki po macoszemu, ponieważ oprócz pięknego koloru, posiada także mnóstwo wspaniałych właściwości. I co najważniejsze, jest przepyszna!
Co charakteryzuje rzodkiewkę?
Świeża rzodkiewka z dostawa do domu uprawiana i spożywana jest na całym świecie, w tym również w Polsce. Być może dla części osób wyda się to dziwne ale to warzywo zalicza się do kapustowatych, inaczej zwanych krzyżowymi. Pęczek rzodkiewek ma mnóstwo właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie i ludzki organizm. W dawnych czasach robiono ekstrakt z rzodkiewki i stosowano go jako lek na choroby żołądka, infekcje dróg moczowych i stany zapalane wątroby. Jej cudowne właściwości łączy się z wtórnymi metabolitami, a dokładniej chodzi tu o glukozynolany, polifenole i izotiocyjaniany.
W jakich odmianach występuje rzodkiewka?
Mitem jest, że rzodkiewka jest tylko jedna i nie ma więcej odmian. Tak naprawdę jest ich całkiem sporo i różnią się między sobą kolorem, wielkością i smakiem, a także uprawia się je o różnych porach roku, najczęściej jednak wiosną i jesienią. Powszechnie wiadomo, że świeża rzodkiewka z dostawą do domu ma kolor czerwony, ale na straganach można spotkać się także z odmianami, mającymi korzenie czarne, białe lub żółte. Do popularnych odmian zalicza się m.in. „Mila”, „Rowa”, „Opolanka”, czy „Carmen”. To zapewne stawia pęczek rzodkiewek w zupełnie nowym świetle.
Mniej znane fakty o rzodkiewce
Jeśli już decydujemy się na konsumpcję rzodkiewki to najczęściej zjadamy korzenie, ale liście i kiełki są równie smaczne, a przy tym mają wiele wartości odżywczych, np. liście posiadają więcej białka, wapnia czy witaminy C, niż część korzeniowa. Są one również świetnym źródłem antyoksydantów. Rzodkiewka jest warzywem wyjątkowym, ponieważ w przeciwieństwie do pozostałych ma wysoką zawartość procentową wody i znikomą ilość kalorii – jedna sztuka to zaledwie 3 kalorie. Dodatkowo rzodkiewka dostarcza duże ilości błonnika pokarmowego. Wiele badań mówi o tym, że rzodkiewka i jej kiełki mają hepatoprotekcyjne działanie. Ciekawym faktem jest także to, że ekstrakt z rzodkiewki hamuje rozwój bakterii i grzybów. Takie działanie wynika przede wszystkim z obecności peptydów bogatych w cysteinę. Na koniec warto wspomnieć o tym, że pęczek rzodkiewek może wpływać na obniżenie glikemii u osób chorujących na cukrzycę.