Ciasto orkiszowe. Wypieki z bogatej pszenicy.
Mąka orkiszowa cenna ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B.
Orkisz jest to pszenica nie poddawana żadnym zmianom i innym modyfikacjom. Ze względu na dużą zawartość witamin i cennego białka, orkisz jest bombą witaminową. Jego spożywanie daje wiele korzyści.
Zalecany przez lekarzy często gości w kuchni jako składnik chleba i nie tylko.
Ciasto orkiszowe.
Orkiszowe wypieki są nie tylko pyszne ale i zdrowe. Wszystkie placki, muffiny i ciasta są wyjątkowe.
Warto spróbować ciasta orkiszowego. Jest smaczne i proste w wykonaniu.
Składniki:
Mąka orkiszowa- 1,5 szklanki
Jajka- 2 jajka
Jabłka- 2 małe
Mleko- 0,5 szklanki
Oliwa- 70 gramów
Cukier- 0,5 szklanki
Otręby owsiane- 3 łyżki
Siemię lniane- 3 łyżki
Soda- 1 łyżeczka
Cynamon- 2 płaskie łyżeczki
Proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki
Sól- szczypta
Wykonanie:
Mąkę orkiszową należy przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Do suchych składników dodaj siemię lniane, cynamon, cukier i otręby.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w paski.
Osobno wymieszaj jajka z mlekiem z dodatkiem oleju.
Kolejnym krokiem jest połączenie suchych i mokrych składników.
Następnie wszystko wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch należy powtykać plasterki jabłek i całość włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec około godziny.
Po upieczeniu wyciąg i pozostaw do przestudzenia.
Ciasto z orkiszu zalety i kalorie.
Ciasto z orkiszu jest lekkie ,ale nie koniecznie mało kaloryczne.
W stu gramach takiego ciasta znajduje się około 475 kalorii.
Aby zmniejszyć kaloryczność, można użyć zamiennika cukru lub też zmniejszyć jego ilość.
Mleko krowie można zastąpić sojowym a także pominąć dodanie jajek.
Ciasto orkiszowe fit.
Składniki:
Mąka orkiszowa- 1 szklanka
Cukier kokosowy- 2 łyżki
Jajka- 2 żółtka
Mleko sojowe- 0,5 szklanki
Drożdże- 20 gramów
Przygotowanie:
Drożdże i szczyptę cukru dorzucamy do ciepłego mleka. Pozostawiamy na kilka minut.
Odstawiamy na kilka minut.
Do zaczynu dodajemy jajka, mąkę i pozostały cukier.
Całość należy odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto trzeba włożyć do foremki i piec dwadzieścia pięć minut w 180 stopniach.
Przed podaniem wystudzić.
Ciasto orkiszowe jest pyszne i zawiera dużo cennych składników. Każda opcja jest dobra w zależności czy liczymy kalorie.
Orkisz można dodawać do wszystkich wypieków i tworzyć wspaniałe ciasta.
Orkisz reguluje pracę jelit i jest pomocny w problemach z zaparciami.
Dodawanie go nawet w małych ilościach znacząco poprawi pracę organizmu.