Co to jest mąka orkiszowa? Właściwości i skład, cena, gdzie kupić

Mąka to jeden z podstawowych składników, z których produkuje się wiele artykułów spożywczych. To z niej możemy upiec chleb, bułki oraz różnego rodzaju ciasta. Dzisiaj rozróżniamy wiele rodzajów mąki w zależności od sposobu jej wytworzenia. Ogólnie mówiąc, produkcja mąki polega na zmieleniu ziarna ( najczęściej pszenicy ) na drobny był, który właśnie nazywany jest mąką. Jednym z najpopularniejszych typów tego produktu jest mąka orkiszowa.

Co to jest mąką orkiszowa ?

Orkiszowa mąka to taka, która powstaje podczas procesu wytwórczego czyli zmielenia ziaren orkiszu. Produkcja nie różni się znacząco od produkcji zwykłej mąki pszennej z tą różnicą, że ziarna orkiszu są po wymłóceniu kombajnem ciągle w łusce. Przez zmieleniem należy więc poddać je specjalnej obróbce zwanej bukowaniem, która pozwala na oddzielenie ziarna od łuski. Należy wspomnieć kilka słów o samym orkiszu, który jest dzisiaj nieco zapomnianym ziarnem, który jest znany od starożytności jako odmiana pszenicy. Nie jest on lubiany ziarnem w rolnictwie ze względu na to, że ma dużo mniejszą wydajność z hektara niż popularna pszenica. Bardzo uciążliwa jest też obróbka ziarna, ponieważ wymagany jest proces oddzielenia ziarna od łusek. W porównaniu z pszenicą pod kątem wartości odżywczych jest jednak dużo lepszy i zdrowszy. Dzisiaj stosuje się ją głównie do wypieków chleba, bułek oraz ciasteczek. Coraz większa popularność też zdobywa przy wypiekach spodów od pizzy oraz tart. W kuchni taką mąkę można też wykorzystać jako świetny zagęszczacz do różnego rodzaju sosów oraz zup. Smak mąki orkiszowej określa się jako lekko orzechowy oraz słodki, gdzie nie obserwuje się posmaku lekkiej goryczki jak w innych mąkach.

Mąka orkiszowa – cena

Cena mąki orkiszowej zależna jest od typu jaki wybierzemy oraz oczywiście od wielkości opakowania. Typ mąki określa zawartość w jej składzie substancji mineralnych. Dla przykładu typ 750 posiada 0,75 procent substancji mineralnych, a typ 2000 posiada ich 2 procent. Mąkę orkiszową można kupić najczęściej w dwóch typach : 1850 oraz 650. Cena tego pierwszego to około 8 złotych za kilogram, a drugiego około 10 złotych za kilogram. Jeżeli zdecydujemy się na zakup większego opakowania na przykład 25 kilogramów, to można obniżyć cenę za kilogram o około 2 złote. Ciekawa odmianą jest jeszcze typ 2000, czyli mąka orkiszowa pełnoziarnista . Zawiera ona najwięcej substancji mineralnych i kosztuje około 10 złotych za kilogram.

Mąka orkiszowa – właściwości

Jak już wspomniano wcześniej, mąka orkiszowa wyróżnia się na tle innego typu tego produktów przede wszystkim tym, że posiada bardzo wiele zdrowych składników odżywczych. Najważniejsze właściwości mąki orkiszowej to :

  • Mąka orkiszowa zawiera dużo węglowodanów złożonych, błonnika, manganu, fosforu, magnezu, cynku oraz żelaza
  • Ziarna orkiszu, z którego zrobiona jest ta mąka nie zostały poddane modyfikacjom chemicznym, dlatego finalny produkt jest uznany za bardzo zdrowy
  • Mąką orkiszowa jest mniej kaloryczna niż standardowa robiona z pszenicy
  • Mąka posiada bardzo dobrej jakości gluten, który jest lepiej tolerowany przez nasz organizm niż ten z pszenicy
  • Orkisz, z którego robiona jest mąka zawiera dużą ilość fitosteroli, które powodują obniżenie cholesterolu we krwi
  • Orkisz zawiera dużą ilość kwasu krzemowego, który ma bardzo dobry wpływ na paznokcie, skórę oraz włosy
  • Orkisz zwiera w swoim składzie substancję o nazwie rodanid. Jest to forma naturalnego antybiotyku, który w pozytywny sposób stymuluje działanie układu odpornościowego
  • Orkisz, pomaga w zaparciach i reguluje rytm wypróżniania. Pomaga on również przy nadmiernych wzdęciach
  • Spożywanie mąki orkiszowej znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego
  • Mąka orkiszowa zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób sercowo – naczyniowych
  • Orkisz poprawia krążenie krwi oraz niweluje wystąpienie anemii
  • Mąka orkiszowa bardzo dobrze kontroluje poziom cukru we krwi raz pozwala na lepszą kontrolę masy ciała. Po spożyciu produktów zrobionych z mąki orkiszowej, człowiek zazwyczaj dłużej posiada odczucie sytości.
  • Mąka orkiszowa wpływa na układ hormonalny poprzez w szczególności na wytwarzanie hormonów płciowych
  • Spożywanie mąki orkiszowej pomaga w panowaniu przewlekłego stresu
  • Orkisz wspomaga nasz organizm w produkcji czerwonych krwinek. Umożliwiają one lepsze dotlenienie naszych komórek i tkanek co znacząco poprawi nasze samopoczucie.

Mąka orkiszowa – gdzie kupić?

Mąkę orkiszową można kupić w każdym dużym sklepie spożywczym. W celu jej szybkiego znalezienia na półce sklepowej powinniśmy się skierować do alejki ze zdrową żywością. Innym sposobem na zakup takiej mąki są sklepy internetowe. Warto jednak wybierać te sklepy on-line, które swoja ofertę opierają na zdrowej żywności. Mąkę orkiszową, możemy jeszcze kupić lokalnie w pobliskim młynie jeżeli prowadzi od sprzedaż detaliczną. Taki produkt jest też zazwyczaj dostępny w miejscach, gdzie prowadzi się gospodarstwo agro – turystyczne. Możemy więc też zakupić taką mąkę bezpośrednio od lokalnego wytwórcy podczas naszych wakacji.

Mąka orkiszowa – skład

Mąka orkiszowa zawiera bardzo wiele składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na nasz organizm. Zawdzięcza to ona głównie ziarnom orkiszu, które są bardzo zdrowe. Zawierają one następujące wartości odżywcze ( zawartość na 100 gram, gdzie ZDS to zalecane dzienne spożycie dla osoby dorosłej) :

1. Kalorie : 338 kcal
2. 11 gram błonnika
3. 15 gram białka
4. 34 % witaminy D3 (ZDS )
5. 34 % magnezu (ZDS)
6. 24 % żelaza (ZDS)
7. 10 % witaminy B6 (ZDS)