Muffinki z dżemem – prosty sposób na pyszną przekąskę
Niespodziewana wizyta przyjaciół w leniwe niedzielne popołudnie potrafi skutecznie pokrzyżować szyki. Gdy w planie brak czasu na przygotowanie słodkiej przekąski, a sklepy są zamknięte i nie pozostaje nic innego, jak upiec coś na szybko, t warto sięgnąć po sprawdzony przepis na przepyszne muffinki z dżemem. Ich przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Wprawiona ręka jest w stanie wyczarować smakowitą przekąskę idealnie pasującą do kawy nawet w kwadrans! Niebo w gębie i na talerzu gwarantowane!
Muffinki orkiszowe – jakie składniki przygotować?
Nawet najprostsze desery wymagają skrupulatnego przygotowania składników. Nie da się przygotować pysznej przekąski, jeżeli zabraknie któregoś z elementów. Chcąc upiec muffinki z mąki orkiszowej, trzeba zadbać przede wszystkim o mąkę dobrego gatunku. Można oczywiście skorzystać także z mąki pszennej, jednak ta orkiszowa jest o wiele zdrowsza. Prócz mąki trzeba mieć pod ręką także roztopione i przestudzone wcześniej masło, około szklanki cukru (można dać mniej jeżeli ktoś nie lubi bardzo słodkich wypieków), jajka sztuk 4, pół szklanki kefiru, po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oraz ulubiony dżem, który posłuży do wypełnienia wnętrza muffinek.
Jak przygotować smaczne muffinki?
Przygotowanie przepysznych babeczek jest dziecinnie proste, oczywiście pod warunkiem, że w pobliżu znajduje się mikser, który wykona lwią część pracy. Wszystkie składniki trzeba umieścić w dużej misce, a następnie dokładnie zmiksować dbając o to, aby składniki dokładnie połączyły się w jednolitą masę. Nie pozostaje już nic innego jak porządnie rozgrzać piekarnik oraz masę przekładaną dżemem wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę do pieczenia babeczek. Po około dwudziestu minutach smaczna przekąska powinna być gotowa. Babeczki z dżemem doskonale pasują do popołudniowej kawy. Przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują świeżość nawet przez kilka dni. Pozostają miękkie i puszyste. Warto mieć w zanadrzu taki przepis, zwłaszcza jeżeli znajomi lubią wpaść z niezapowiedzianą wizytą.
Muffinki nie tylko z dżemem
Babeczki z dżemem, zwłaszcza jeżeli jest on domowej roboty to przekąska pieszcząca podniebienie nawet największego smakosza. Co jednak jeżeli brak dżemu w domowej spiżarce? Równie smaczne są babeczki z czekoladowym kremem, można także pokusić się o przygotowanie babeczek ze smacznym budyniem. Wszelkie dodatki są jedynie kwestią preferencji smakowych – warto eksperymentować w kuchni i modyfikować przepisy – zawsze jest szansa, iż wypiek będzie przepyszny!