wyszukiwanie zaawansowane
» » Szkodliwość GMO

Szkodliwość GMO

altGMO, czyli żywność genetycznie modyfikowana, budzi wiele kontrowersji, a także obaw. Podstawy mają one przede wszystkim w tym, iż produkty takie nie są w stu procentach stworzone przez naturę, ale mają zmieniony materiał genetyczny - wskutek naturalnych rekombinacji bądź w wyniku krzyżowania. Jest to nic innego, jak specjalna technologia wytwarzania żywności, skutkująca na przykład tym, że na jałowej ziemi rosną imponującej wielkości warzywa, czy też zwiększoną odpornością roślin na szkodniki.

Szkodliwość żywności GMO

Przeciwnicy tej technologii wskazują na wiele niebezpieczeństw. Jest to np. możliwość pojawiania się chorób odpornych na antybiotykoterapię, pojawiania się mutacji genowych u ludzi, czy powstawania nowych alergenów, czyli substancji wywołujących uczulenia. Ponadto GMO może mieć wiele skutków, które jeszcze nie zostały zbadane.

Osoby obawiające się tych konsekwencji, powinny sięgać po produkty, które na opakowaniu mają informację o posiadaniu certyfikatu o niemodyfikowaniu. Ma go na przykład popcorn firmy Weaver USA.


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl