wyszukiwanie zaawansowane
» » Mąka orkiszowa zdrowsza od zwykłej

Mąka orkiszowa zdrowsza od zwykłej

altMąka orkiszowa i wytwarzane na jej bazie produkty, przede wszystkim pieczywo, wybierane są z konieczności przez osoby uczulone na gluten. Dolegliwość ta jest często spotykana, gdyż badania pokazują, że dotyczy aż 20% osób spośród cierpiących na alergie pokarmowe, te zaś są dość popularne (jak na przykład znana nietolerancja laktozy). Dla alergików mąka orkiszowa stanowi najlepsze możliwe rozwiązanie, ponieważ zawiera niewielkie ilości glutenu, do tego jest on łatwiej przyswajalny niż ten znajdujący się w mące z pszenicy zwykłej czy żytniej. Jednak ten rodzaj mąki polecany jest wszystkim, nie tylko alergikom, gdyż zawiera wiele cennych substancji.

Zalety mąki orkiszowej

W przeszłości mąka orkiszowa była uprawiana powszechnie, dziś zaś dostępna jest głównie z upraw ekologicznych, co decyduje o jej stosunkowo wysokiej cenie. Warto jednak zapłacić nieco więcej, gdyż produkt ten posiada nieporównanie więcej walorów niż zwykła mąka. Prócz niskiej zawartości glutenu, jest to obecność aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, duże ilości białka i błonnika pokarmowego. Mąka ta zawiera też cenne dla zdrowia pierwiastki, m.in. miedź, cynk, selen, żelazo, witaminy - B, D, A, E, a jej spożywanie bezpośrednio przekłada się na korzyści zdrowotne. Między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, obniża poziom cholesterolu i poprawia wydolność nerek.

Mąka orkiszowa występuje w postaci białej oraz razowej


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl