wyszukiwanie zaawansowane
» » Mąka orkiszowa
0123
0

Mąka orkiszowa

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje

Dlaczego warto jeść orkisz?

Orkisz jest jednym z najstarszych podgatunków pszenicy, którego uprawa została zapoczątkowana już 6000 lat p.n.e. Obecnie, po długich latach, kiedy to orkisz został w większości zastąpiony w gospodarstwach przez pszenicę zwyczajną powraca on do łask. I słusznie! Jego prozdrowotne właściwości były doceniane już w średniowieczu. Zapoczątkowała to Św. Hildegarda twierdząc, że ziarno orkiszu jest zbożem dobrze wpływającym na pracę krwi, budującym mięśnie oraz mającym właściwości rozweselające. Jest ona także prekursorką diety, w której zaleca się spożywanie orkiszu w każdym z codziennych posiłków. Wydaje mi się, że nie jest to trudne, ponieważ od jakiegoś czasu dostępność produktów orkiszowych tj: mąka, płatki, otręby, makarony, chleby czy kasze są powszechnie dostępne.


Dlaczego pszenica orkiszowa jest lepsza od pszenicy zwyczajnej?

Zacznijmy od bardzo ważnej kwestii. Popularność orkiszu swego czasu niezwykle spadła, a to pozwoliło mu na pozostanie zbożem niezanieczyszczonym przez wszelkie substancje, które miałyby na celu np. ulepszenie jego zbieralności lub wytrzymałości. Przeciwieństwo stanowi właśnie pszenica zwyczajna, która w czasie zbioru traci łupinę, przez co konieczne staje się zanieczyszczenie jej różnymi pestycydami i chemikaliami, by można było ją dłużej przechowywać.
 
Pszenica orkiszowa przewyższa zwyczajną pod względem nie tylko jakości, ale i składu oraz prozdrowotnych właściwości. Zawiera więcej dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i biopierwiastków. Częste spożycie produktów z tego ziarna przyczynia się do polepszenia stanu całego organizmu. Pomaga to w walce z nadmiarem cholesterolu we krwi, problemami układu krążenia (działa rozgrzewająco) czy serca. Pozytywnie wpływa na zmniejszenie poziomu zmęczenia i spadek wydajności. Dzięki zawartości wartościowych tłuszczy przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu nerwowego.
 
Orkisz, z racji tego, że jest odmianą pszenicy zawiera gluten. Jest on jednak dużo lepiej przyswajalny przez ludzki organizm niż gluten zawarty w pszenicy zwyczajnej. Dzięki temu wśród osób chorujących na celiakię pojawiają się przypadki, że po spożyciu produktów orkiszowych nie występują żadne powikłania wywołane alergią.
 

Jak wprowadzić orkisz do swojej diety?

To bardzo proste!

  • rodzinny obiad wzbogaćmy o kaszę orkiszową;
  • na śniadanie zamiast płatków owsianych użyjmy orkiszowych;
  • na deser pokuśmy się o wypiek z orkiszowej mąki;
  • na kolację zaserwujmy sobie domowy, pełnowartościowy chleb również z mąki orkiszowej.

 

Właściwości orkiszu w kuchni.

Hodowanie pszenicy orkiszowej od początku miało na celu wykorzystanie jej do wypieku chleba. Mąka powstała z orkiszu jest dużo bardziej wartościowa, a posiada podobne właściwości pod względem kulinarnym, co mąka z pszenicy zwyczajnej. Rynek oferuje nam wiele rodzajów mąk o różnych typach, które zależą od poziomu zmielenia i oczyszczenia ziarna.
Sklep fitfarmer oferuje typy mąk orkiszowych 630 i 700 (tzw. białe/jasne), 1850 (pełnoziarnista) i 2000 (razowa).

  • Mąka orkiszowa jasna (typ 630 i 700) stanowi idealną bazę do wypieku domowych ciast, lekkich bułeczek, placków, naleśników czy gofrów. Mąki te cechuje duży poziom oczyszczenia, co dobrze wpływa na nadanie potrawom lekkości, a wypiekom puszystości.

  • Mąki pełnoziarnista i razowa (1850 i 2000) doskonale nadają się jako dodatek do powyższych dań. Zamiana części mąki jasnej na pełnoziarnistą sprawi, że wraz z posiłkiem dostarczymy sobie jeszcze większej ilości potrzebnych nam wartości odżywczych. Są one też doskonałym produktem jeśli chodzi o wykorzystanie ich do wypieku domowego chleba na zakwasie lub drożdżach.

Smak żywności wykonanej z orkiszu nie różni się zbyt od tych wykonanych ze zwykłej pszenicy. Jest on bardzo łagodny, a za razem lekko orzechowy, dzięki czemu nie dominuje w daniu, lecz nadaje mu dodatkowego charakteru.

Na koniec przypomnę, dlaczego to właśnie orkisz powinien wystąpić w naszej codziennej diecie!

 

Pszenica orkiszowa jest źródłem:

  • Nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których dominuje kwas linolenowy;

  • Fitosteroli, które mają właściwości obniżania cholesterolu we krwi;

  • Pierwiastków (żelazo, magnez, fosfor, wapń) i witamin (wit. A, E, D, B1, B2, B6);

  • Glutenu, który jest  dobrze przyswajalny przez organizm, dobrze tolerowany nawet przez bezglutenowców;

  • Naturalnego antybiotyku  Rodanidu-  dzięki któremu orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na poprawienie nastroju. Rodanid wzmacnia także układ odpornościowy i zapobiega nieprawidłowemu przebiegowi ciąży.

  • Kwasu krzemowego potrzebnego dla prawidłowego wzrostu  skóry, włosów  i paznokci. 

  • Błonnika dlatego produkty orkiszowe sprzyjają dobremu trawieniu


 

Promocje czasowe

Mąka orkiszowa biała typ 630

Mąka orkiszowa biała typ 630

6,60 zł4,90 zł
PRODUKT POLSKI. Orkisz już w starożytności był podstawą diety człowieka. W dzisiejszych czasach jest niestety mało popularny i uprawia się go głównie w gospodarstwach ekologicznych. Mąka orkiszowa bogata jest w białko, błonnik pokarmowy, nienasycone…
kg Do koszyka
do końca promocji !!

Najnowsze przepisy

placki
kluski
chlebek

do poczytania

Produkty w promocyjnych cenach

Nasza oferta

NEWSLETTER

Prześlij nam swój adres e-mail, a pierwszy dowiesz się o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
E-mail marketing automation powered by FreshMail

Płatności

alt
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl