DSC05152

Zielona „shakshuka”

Co prawda pomidorów wokół bez liku, więc wypadałoby przygotować shakshukę w sposób tradycyjny.
Przygotowanie tego dania to nic prostszego! Pomidorki wyparzamy, obieramy ze skórki, podsmażamy na patelni z oliwą, cebulką i czosnkiem, dodajemy ulubione warzywa, jajka i podgrzewamy je aż idealnie się zetną.
Moja zielona wersja to chyba jeszcze mniej skomplikowana wersja niż ta powyżej!
Jeżeli macie już porcję ugotowanej fasolki, to za 15 minut możecie mieć super śniadanie, jeżeli nie-niestety zajmie wam to troszkę dłużej. Koniecznie ją jednak dodajcie, bo wpisuje się w to danie wyśmienicie! 🙂

DSC05152

Zielona shakshuka
Składniki (1-2 porcje):
-ok. 300g ugotowanej fasolki szparagowej (zielonej i żółtej)
-1/2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
-duża garść szpinaku
-1/2 niedużej cebulki
-łyżka oliwy lub ulubionego oleju
sól himalajska i pieprz świeżo mielony do smaku
-jajka (ilość wedle uznania)
-2 łyżki serka wiejskiego
-kiełki, kilka kromek chleba

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy lekko pokrojoną cebulkę i czosnek.
Dodajemy groszek (jeżeli był mrożony, to chwilę podsmażamy) i fasolkę.
Następnie wrzucamy garść umytego szpinaku, doprawiamy.
Wbijamy jajka i dusimy do ścięcia się ich pod przykryciem (ok. 5 minut)
Na koniec dodajemy serek wiejski i kiełki. Serwujemy ze świeżym pieczywem 🙂

DSC05148

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *