DSC06372

Wegańskie ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi

Wegańskie wypieki, czyli minimum produktów i maksimum smaku!
Wydawałoby się, że bez jajek, mleka czy masła nie da się zrobić porządnego, smacznego ciasta…a tu zonk!
Mleko i olej roślinny, mielone siemię lniane zamiast jajka, roślinny słód i jesteśmy w domu!

DSC06358

 

Chętni na jesienną, zdrową słodycz? 🙂

DSC06375

Ciasto z gruszkami i orzechami
Składniki:
260g mąki orkiszowej typ 630
25g mielonego siemienia lnianego
180ml ciepłego mleka roślinnego
100g cukru kokosowego
120ml oleju rzepakowego/oleju z orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli, imbiru i kardamonu
2 duże/3 mniejsze gruszki
garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. Siemię mieszamy z mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 minut do napęcznienia.
2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy mieszamy.
3. Gruszki kroimy w cienkie plasterki.
4. Olej miksujemy z cukrem (ok. 5 minut, aby uzyskać mniej więcej jednolitą masę). Następnie dodajemy napęczniałe siemię i przesiewamy mąkę. Dokładnie wszystko miksujemy.
5. Masę przelewamy do formy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem po bokach. Na wierzchu układamy pokrojone gruszki i posypujemy orzechami.
6. Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 185/190 stopni (góra-dół).
7. Studzimy 🙂

One thought on “Wegańskie ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *