DSC08184

Szybka pizza z mąki z ciecierzycy

Prosta, szybka, chrupiąca, zdrowa, czyli nic innego pizza ciecierzycowa!
Cienki chrupiący placek, który zasmakuje nawet największemu miłośnikowi prawdziwej pizzy.
Jest to pomysł na fajną odskocznię od zwykłego, drożdżowego ciasta. W dodatku wymaga od nas ok. 3 minut przygotowania i maksymalnie 20 pieczenia.

W niecałe 25 minut jesteście w stanie mieć smaczny i zdrowy posiłek, do którego możecie dodać swoje wszystkie ulubione dodatki. Tu nie ma miejsca na ograniczenia 🙂

DSC08184

Pizza z mąki z ciecierzycy 
Składniki (2 duże lub 3 mniejsze porcje):
-120g mąki z ciecierzycy
-1 łyżka oliwy (10g)
-ok. 90-100ml wody
-1/4 łyżeczki soli himalajskiej
-opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego

-200ml passaty pomidorowej
-2 ząbki czosnku
-suszona bazylia i oregano (do smaku)
-duża szczypta soli
-szczypta pieprzy cayenne
-1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
-łyżka oliwy

+ulubione dodatki (tj. papryka, pieczarki, czerwona cebulka, pomidor, szpinak, brokuły, ser) pokrojone w paski.

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.
2. Mąkę, sól i kmin mieszamy. Dodajemy oliwę i powoli dolewamy wodę (tyle, aby masa była jednolita, o konsystencji gęstego budyniu). Mieszamy za pomocą miksera lub kuchennej rózgi.
3. Gotową masę rozprowadzamy na kawałku papieru do pieczenia tworząc cienki, okrągły placek (grubość ok. 3mm).
4. Pieczemy ok. 12-15 minut (aż boki się zrumienią i będą chrupiące)
5. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek. Wlewamy passatę, dodajemy resztę przypraw, i gotujemy ok. 3 minut.
6. Podpieczony spód smarujemy sosem pomidorowym i układamy wszelkie dodatki. Wkładamy z powrotem do piekarnika, ustawiamy grzanie na opcję góra-dół i pieczemy kolejne kilka minut, aż ser się rozpuści.

DSC08181

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *