DSC05523

Sezonowe owoce pod szybką kruszonką z patelni

Jest coś co sprawia więcej przyjemności niż wieczór z ciepłym kocem, rozgrzewającą i aromatyczną herbatką oraz czymś słodkim? Czymś, czego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu i wprawi podniebienie w stan czystej rozkoszy?
Oczywiście, że nie ma (chyba, że są tu jacyś prawdziwi przeciwnicy spokojnych wieczorów :))!

DSC05523
Kilka nieskomplikowanych składników, kilka chwil i kilka ruchów łyżką – tak niewiele potrzeba, żeby zadowolić się zdrowym deserem w postaci sezonowych owoców i kruszonki niewymagającej rozgrzewania piekarnika 🙂

DSC05519

Szybkie crumble z patelni, z sezonowymi owocami
Składniki:
-50g nierafinowanego oleju kokosowego
-100g mąki orkiszowej t. 630
-łyżka mąki migdałowej
-szczypta soli
-2 łyżki miodu/syropu klonowego
-jabłko, gruszka, brzoskwinia+łyżka ksylitolu
-cynamon
+kwaśna śmietana i cukier puder do podania

Przygotowanie:
I. Owoce kroimy w małe kwadraty. Umieszczamy je w rondelku, zasypujemy ksylitolem i gotujemy do momentu, aż zmiękną. Następnie dodajemy cynamon, chwilkę jeszcze gotujemy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na bok.
II. Olej rozpuszczamy na patelni wraz z miodem. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Kiedy cała mąka i olej połączą się, dodajemy mąkę migdałową i prażymy wszystko do zarumienienia. Po zupełnym wysuszeniu się kruszonki warto zostawić ją jeszcze na chwilkę, aby nabrała więcej chrupkości.
III. Porcję owoców wkładamy do miseczek/kokilek, zasypujemy kruszonką, cukrem pudrem i podajemy z łyżką kwaśnej śmietany 🙂

One thought on “Sezonowe owoce pod szybką kruszonką z patelni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *