DSC06039

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i orkiszowo-jaglane podpłomyki

Nadchodzące zimne i krótkie dni wymagają ciepłych i smacznych rozwiązań.
Rozgrzewające, pełne kolorów zupy są najlepszym sposobem na walkę z szarą jesienią. Gęste kremy pełne aromatycznych przypraw to totalny „must eat” w tym czasie. Dają możliwość przemycenia w nich mnóstwa warzyw i zdrowych tłuszczy. Dzięki temu praktycznie niepostrzeżenie chronimy się przed chorobowymi atakami!

DSC06039

Koniecznie wypróbujcie smaczną, aromatyczną i bardzo rozgrzewającą soczewicową wersję zupy krem.
Podana z orkiszowo-jaglanym podpłomykiem będzie stanowić świetny obiad bądź kolację po dniu pełnym wyzwań 🙂

DSC06047

 

Zupa krem z soczewicy i pomodorów
Składniki:
-100g suchej soczewicy (zielona lub czerwona)
-1l bulionu warzywnego (+warzywa użyte przy gotowaniu bulionu)
-400g pomidorów z puszki
-oliwa aromatyzowana chili (lub zwykła oliwa i suszona ostra papryka)
-1/2 cebulki
-2 ząbki czosnku
-Przyprawy: sól himalajska, pieprz, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:
1. Soczewicę namaczamy w wodzie (zieloną min. 30 minut, przy czerwonej nie jest to konieczne)
2. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz czosnek. Smażymy ok. 2 minuty.
3. Dodajemy odsączoną i przepłukaną soczewicę, podsmażamy.
4. Dodajemy pomidorki, chwilę wszystko razem dusimy.
5. Wlewamy bulion i dodajemy gotowane w nim warzywa (marchew, pietruszka, seler). Gotujemy do momentu, aż zacznie wrzeć.
6. Przyprawiamy do smaku i miksujemy na gładki krem. Pozostawiamy jeszcze chwilę na ogniu.
7. Podajemy z zieloną pietruszką i nasionami.

DSC06053

Orkiszowo-jaglane podpłomyki
Składniki:
-200g mąki orkiszowej białej+do podsypywania
-80-100g suchej kaszy jaglanej
-ok. 1/4 szklanki mleka
-sól oraz pieprz do smaku i 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. W rondelku zagotowujemy szklankę wody ze szczyptą soli. Kaszę dokładnie przepłukujemy na zmianę w zimnej i gorącej wodzie. Kiedy woda zacznie wrzeć dodajemy kaszę. Gotujemy ją na sypko ok. 10-12 minut (należy sprawdzać, czy woda zbyt szybko nie wyparowała, a kasza się nie przypaliła)
2. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Wszystko mieszamy i zaczynamy zagniatać ręcznie. Dodajemy mleko stopniowo, łyżka po łyżce, aby masa nie stała się zbyt klejąca. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut podsypując tyle mąki, aby ciasto było delikatne, plastyczne i nie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy i odstawiamy na min. 40 minut aby odpoczęło.
3. Ciasto dzielimy na mniejsze części (8-9), z każdej formujemy kulkę i wałkujemy ją na placek grubości ok. 0.5mm.
4. Placki smażymy na dobrze nagrzanej, suchej, nieprzywierającej patelni przed ok. 1/1,5 minuty z każdej strony (do momentu aż pojawią się na nim rumiane prążki). Usmażone kładziemy na talerz (jeden na drugim) i przykrywamy lnianą ściereczką.
5. Podajemy na ciepło, z gorącą zupą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *