DSC05653

Kalafiorowe pizzerinki

Szukanie i próbowanie – dwie bardzo ważne czynności w życiu…i w kuchni!
Gdybyśmy nie kombinowali, to byłoby nudno. Dzięki wyobraźni i odrobinie chęci każdy dzień może mieć inny smak: czasem lepszy, czasem gorszy, ale nigdy ten sam! Dookoła nas jest tak wiele dobroci, że na prawdę nie warto zamykać się na dwa ulubione składniki i codziennie jeść ten sam obiad, trzeba wykorzystywać to, co jest nam dane!

 DSC05650

 

Co więc powiecie na zrobienie pizzy…z kalafiora? Tak w ramach pobudzenia własnej wyobraźni!
Nie jest to oczywiście idealna kopia pszennej, drożdżowej pizzy. Warzywna wersja tego dania to po prostu fajny zamiennik i odmiana.
Spód tej pizzy jest chrupiący z zewnątrz, a za razem delikatny w środku. Na wierzch możecie jak zawsze położyć to, co wam się podoba (ja postawiłam na klasykę i myślę, że to była bardzo dobra opcja!), i smakować te wdzięczne warzywko na nowo 🙂

 

DSC05668

Kalafiorowa margherita
Składniki:
-1 średnia główka kalafiora
-2 jajka
-100g mąki z ciecierzycy
-łyżeczka soli himalajskiej
-30g startego sera cheddar lub parmezanu
-suszone oregano oraz bazylia
+np. sos pomidorowy, mozarella, pomidorki (lub inne ulubione warzywa), świeża bazylia

Przygotowanie:
Kalafior tarkujemy na małych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze (potrzebujemy bardzo drobnych kawałków).
Do tak przygotowanego warzywka dodajemy ser, jajka, przyprawy i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
W tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190/200 stopni (termoobieg).
Ze schłodzonego „ciasta” formujemy rękoma kilka mniejszych, okrągłych i nie za grubych pizzerinek (sprawdzają się lepiej niż jedna duża!).
Pieczemy je przez ok. 25 minut (aż zarumienią się z wierzchu. Należy je obserwować pod koniec pieczenia, aby się za bardzo nie przypiekły). Po ok. 10 minutach otwieramy na chwilkę piekarnik, aby wyleciała z niego para.
Upieczone pizzerinki wyjmujemy, obracamy na drugą stronę, nakładamy na nie sos pomidorowy, pomidorki, mozarellę, posypujemy dodatkowo oregano i bazylią. Podpiekamy przez kolejne ok. 10 minut, aż serek się odpowiednio rozpuści 🙂

DSC05653

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *