DSC01552

Pieczone pączki orkiszowe

Nieuchronnie zbliżamy się do dnia, w którym z każdej strony będziemy prześladowani przez nadziane różaną konfiturą, oblane lukrem bądź obsypane cukrem pudrem i wykończone aromatyczną skórką pomarańczową pączki. Do tego dołączą pewnie kruche faworki i gniazdka. To w polskiej kulturze chyba najsłodszy dzień w roku!

Jak powszechnie wiadomo, tradycyjne pączki robione są z mąki pszennej, z dodatkiem dużej ilości żółtek i smażone na głębokim tłuszczu. Chcę wam przedstawić zdrowszą alternatywę tego przysmaku, mianowicie dziś w menu pieczone pączki z mąki orkiszowej! Co prawda nie jest to to samo co tradycyjnie usmażone bułeczki, ale jeżeli z jakiś względów postanowiliście tegoroczny tłusty czwartek przeżyć w wersji odchudzonej, to na pewno się sprawdzą! Możecie do nich dodać swoją ulubioną konfiturę i wedle upodobania obficie oblać lukrem lub obsypać cukrem pudrem 🙂

DSC01552

Pieczone pączki z mąki orkiszowej 
Składniki:
-400 g mąki orkiszowej typ 630
-200 ml letniego mleka roślinnego lub krowiego (nie może być za gorące)
-7 g suszonych drożdży
-60-70 ml stopionego i przestudzonego oleju kokosowego
-70 g cukru kokosowego 
-szczypta soli
-ulubiona konfitura

Przygotowanie:
Mąkę, drożdże, cukier i sól mieszamy.
Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy wszystko dokładnie łyżką.
Kiedy masa będzie połączona, stopniowo dolewamy olej i zaczynamy wyrabiać ręcznie, aż ciasto nabierze plastycznej konsystencji (ok. 10 minut). Wyrobione wkładamy do czystej miski wysmarowanej lekko olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1h.
Po tym czasie wbijamy w ciasto pięść. Przekładamy na obsypany mąką blat i rozciągamy lub rozwałkowujemy na placek grubości ok. 3 cm. Wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego z nich nakładamy konfiturę (tyle, żeby po zamknięciu nie wyciekało) i sklejamy w okrągłą bułeczkę.
Uformowane pączki wkładamy do ułożonych na blaszce papilotek na babeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na 30-40 minut.
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia wierzchu i spodu), grzanie góra-dół.
Studzimy i jemy!
Ps. najlepsze są w dniu pieczenia.

DSC01561

One thought on “Pieczone pączki orkiszowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *