DSC07741

Pełnoziarniste placki z kimchi

Mimo aktualniej pory roku w sklepach znajdziemy mnóstwo warzyw i owoców, które niestety nie są tak samo bogate w witaminy co w sezonie. W tym okresie z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju kiszonki.
Latem spiżarnie zapełniły się mnóstwem ogórków czy słoików z kapustą, a czy znalazło się w nich miejsce również na kimchi? Jeżeli pierwszy raz czytacie o tym produkcie, to koniecznie zagłębcie się w temat. Kimchi jest bardzo prostym w przygotowaniu daniem kuchni koreańskiej. W jej skład wchodzą warzywa tj. kapusta pekińska, marchew, rzepa oraz specjalnie przygotowana marynata. Wszystko poddaje się kilkudniowemu procesowi fermentacji, aby później móc zaserwować sobie porcję zdrowia.
Kimchi jest bogactwem naturalnych witamin i minerałów, które pomogą wzmocnić organizm w trudnym, zimowym okresie 🙂

DSC07731

Pełnoziarniste placki z kimchi 
Składniki:
-100g mąki orkiszowej jasnej
-80g mąki orkiszowej pełnozarnistej
-1 duże jajko (lub 2 mniejsze)
-180-200 ml mleka
-1 1/2 szklanki kimchi
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
1. Jajka i mleko mieszamy.
2. W oddzielnej misce mieszamy mąki, proszek i sól. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy do połączenia.
3. Dodajemy kimchi, mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy z dwóch stron.
5. Gotowe można podać z dodatkową porcją kimchi, dojrzałym awokado, wędzonym łososiem lub jajkiem w koszulce.

DSC07741

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *