DSC05892

Pełnoziarniste naleśniki w kokosowej panierce z sosem śliwkowym

Kiedy wstajesz rano i nie wiesz, czy chcesz rozpocząć dzisiejszy dzień na słodko czy słono, koniecznie zacznij od przygotowania naleśników!
Te cieniutkie placki dają niesamowite pole do popisu.
Można je nadziać słodkim twarożkiem, konfiturą, owocami…lub przygotować np. z mięsnym farszem.

DSC05913
Naleśniki z poniższego przypisu zrobione są z mąki pełnoziarnistej, dzięki której dłużej będziesz odczuwać poczucie sytości. Świetną sprawą jest zrobienie z nich „krokiecików na słodko” za sprawą delkatnego obtoczenia w wiórkach kokosowych.
Słodko, chrupiąco i z porcją owoców..prawda, że brzmi jak idealne śniadanie?

DSC05892

Pełnoziarniste naleśniki w kokosowej panierce z ciepłymi śliwkami
Składniki:
-260ml mleka
-2 jajka
-110/120g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-szczypta soli
+150g twarogu, jogurt naturalny, szczypta cynamonu, 2 duże łyżki ksylitolu
+kilka śliwek, 2 łyżki ksylitolu, szczypta cynamonu
+wiórki kokosowe, jajko, 4 łyżki mleka, olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Mleko, jajka i sól lekko ubijamy. Dosypujemy mąkę, zręcznie mieszamy, aby pozbyć się wszelkich grudek (ciasto powinno mieć konsystencję trochę rzadszą niż kefir) i odstawiamy masę na min. 15 minut.
2. Dobrą, nieprzywierającą patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju kokosowego.
3. Ciasto przed każdym wlaniem na patelnię mieszamy i w razie potrzeby dodajemy mleko lub wodę, aby je nieco rozrzadzić. Wlewamy porcję, smażymy z dwóch stron (obracamy dopiero jak zacznie samo odrywać się od boków).
4. Twarożek, jogurt (ilość wedle uznania), ksylitol i cynamon mieszamy.
5. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem.
6. Gotowe naleśniki nadziewamy twarożkiem. Zawijamy je w ruloniki. Każdy obtaczamy najpierw w mleczno-jajecznej mieszance, a następnie w wiórkach kokosowych. Smażymy z każdej strony na patelni z łyżką oleju kokosowego (do zrumienienia).
7. Śliwki przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Umieszczamy w małym rondelku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu do zmięknięcia. Przed końcem wsypujemy szczyptę cynamonu.
8. Gotowe naleśniki podajemy ciepłe, z łyżką jogurtu i śliwkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *