DSC03356

Orkiszowy chleb na maślance

Dawno nie piekłam nic tak prostego a za razem niesamowitego!
Wykonanie tego chlebka jest banalnie proste, a strukturą i smakiem wygrywa on z nie jednym drożdżowym wypiekiem!
Dzięki dodatkowi maślanki do ciasta, chleb jest leciutki i miękki.
Uwierzcie mi, tosty z tego chleba będą najlepszymi jakie w życiu jedliście!

DSC03346

Orkiszowy chleb maślankowy
(2 średnie bochenki)
Składniki na zaczyn:
-łyżka mąki orkiszowej jasnej
-ok. 2-3 łyżki letniej wody
-25g świeżych drożdży
-łyżeczka cukru trzcinowego/syropu klonowego

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce (drożdże muszą się dokładnie rozpuścić). Przykrywamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut (zaczyn będzie gotowy, kiedy trochę podrośnie i pojawią się na nim bąbelki).

Składniki na ciasto właściwe:
-720g mąki orkiszowej
-450-470 ml maślanki
-1,5 łyżeczki soli himalajskiej
-wyrośnięty zaczyn
+jajko i sezam/mak

Mąkę, drożdże i sól mieszamy. Wlewamy powoli maślankę i zagniatamy elastyczne, nie lepiące się ciasto (w razie potrzeby podsypcie trochę mąki). Wyrabiamy je 10 minut.
Następnie formujemy kulę i wkładamy do czystej miski na ok. 1-1,5h (do podwojenia objętości).
Po tym czasie wbijamy w ciasto pięść, aby je odgazować. Przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy ciasto na 7-8 części, z każdej formujemy kulę i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (każdą kulkę układamy obok siebie, po 3-4 w jednej blaszce).
Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut.
Wyrośnięty chlebek smarujemy jajkiem i posypujemy wierzch sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut, grzanie góra-dół. Studzimy.

DSC03349

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *