13844227_1242198652492205_2140559407_o

Orkiszowo-żytni chleb na zakwasie z siemieniem lnianym

Przyszedł czas na kolejny domowy wypiek. Ten należy chyba do grupy tych najistotniejszych. To właśnie jego nigdy nie powinno zabraknąć w naszym domu. Kiedyś przedstawiałam wam już przepis na chleb robiony na drożdżach, dziś pójdziemy o krok dalej i pokusimy się o chleb na razowym zakwasie żytnim.

13839902_1242198635825540_1933660725_o

Chleb na zakwasie wbrew pozorom nie jest rzeczą trudną i niewykonalną. Wymaga faktycznie trochę więcej poświęcenia i czasu, lecz jest wypiekiem niezwykle wdzięcznym w smaku. W dodatku stworzenie własnego chleba daje ogromną satysfakcję!

Jeżeli nie jesteście jeszcze posiadaczami własnego zakwasu, to was serdecznie do tego zachęcam. Przygotowanie i dbanie o niego nie jest trudne. Po wszelkie instrukcje odsyłam was do googli. Na pewno znajdziecie tam sposób na zrobienie własnego zakwasu, który będzie wam odpowiadał. Ja pragnę was tylko ostrzec, że domowy chleb uzależnia! 🙂

13662578_1242198649158872_1275559070_o

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie z siemniem lnianym
Składniki:
-500g mąki orkiszowej jasnej
-100g mąki żytniej chlebowej t.750.
-180g aktywnego zakwasu żytniego
-ok.430-450g letniej wody
-50g siemienia lnianego+odrobina wrzątku
-1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Siemie zalewamy wrzącą wodą (do poziomu) i odstawiamy (na min. 15 minut)

Aktywny zakwas, mąkę i wodę łączmy w dużej misce. Wyrabiamy gładkie, elsatyczne ciasto (ok. 7-10 minut). Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i namoczone siemie. Ponownie wyrabiamy ciasto delikatnie łapiąc je od dołu i naciągając na górę. Robimy tak obracając miskę o 90 stopni (łapiemy i naciągamy z 4 stron). Wykonujemy tę czynność przez ok. 10-15 minut. Ciasto powinno być klejące, ale mimo to bez problemu odchodzić od ścianek misy. Wyrobioną masę przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny (w tym czasie można wyrabiać ciasto przez 5 min. Co 1h, nie jest to jednak konieczne).

Po 2 godzinach wyjmujemy powstałe ciasto na bardzo hojnie oprószony mąką blat. Składamy je na kształt koperty i zawijamy w rulonik (lub na kształt koszyczka do wyrastania jeżeli taki posiadamy). Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, obsypujemy wierzch dodatkową porcją siemienia i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 2-3h (do podwojenia objętości).

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem (nagrzewamy również blachę z piekarnika). Wyrośnięte ciasto pieczemy 10 minut w 250 stopniach, następnie zmniejszamy temperature do 200 stopni i włączamy funcję góra dół. Pieczemy kolejne 30 minut.
Chleb będzie gotowy jeżeli postukany od dołu będzie wydawał głuchy dźwięk 🙂

13844227_1242198652492205_2140559407_o

2 thoughts on “Orkiszowo-żytni chleb na zakwasie z siemieniem lnianym

  1. Hej,
    Piekę bardzo podobny chleb, tylko z zamienionymi proporcjami mąki tzn. 100-200 gr orkiszu i 400-500 gr mąki żytniej. Jak dla mnie ten jest smaczniejszy, bardziej zbity, syty, ale my takie lubimy. pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *