DSC05255

Kotleciki jaglano-cieciorkowe

Kasza jaglana nie bez powodu otrzymała miano „królowej kasz”.
Jest to jeden z tych produktów, o których nie da się powiedzieć niczego złego, a w dodatku można z niej przygotować mnóstwo przeróżnych dań: zaczynając od deserów, a kończąc na wytrawnych obiadach.

DSC05255

Nikt chyba nie zaprzeczy jeżeli powiem, że te jaglano-ciecierzycowe kotleciki na pierwszy rzut oka ciężko jest odróżnić od znanych każdemu kotlecików mielonych. Niemniej te nie zawierają w sobie ani grama mięsa, bułkę tartą zastąpiłam świetnie radzącym sobie jako jej zamiennik mielonym siemieniem lnianym, a różnorodność przypraw sprawia, że o typowych kotletach nie będzie marzył nawet największy mięsożerca! 🙂

DSC05263

Kotleciki jaglane z ciecierzycą
Składniki:
-100g suchej kaszy jaglanej (ok. 370-390g ugotowanej)
-250g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
-1 mała czerwona cebulka
-ząbek czosnku
-jajko
-2 duże łyżki zmielonego siemienia lnianego+do obtoczenia
-przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzy cyenne, 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry, oregano
-łyżka musztardy miodowej
-olej do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu na sypko ze szczyptą soli.
Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Do ugotowanej kaszy dodajemy ciecierzycę (jeżeli używacie z puszki, pamiętajcie o jej dokładnym przepłukaniu!). Za pomocą tłuczka do ziemniaków lub praski (bardzo dobrze sprawdzają się w tej roli) gnieciemy kaszę i cieciorkę, aby się połączyły (dobrze, jeżeli w masie zostaną kawałki ciecierzycy).
Dodajemy przyprawy, jajko, podsmażoną cebulkę i siemię. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Kotleciki formujemy czystymi i nawilżonymi zimną wodą dłońmi i obtaczamy w dodatkowym siemieniu. Smażymy na nagrzanej patelni z 3-4 łyżkami oleju.

Ja swoje podałam z cukiniowym makaronem (podsmażona na odrobinie oleju cukinia julienne, z cebulką, solą i pieprzem). Kotleciki możecie włożyć też w porządną, burgerową bułkę i zaserwować wegetariański fast food lub po prostu zrobić do nich ulubioną sałatkę 🙂

DSC05265

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *