DSC06902

Korzenne ciasto marchewkowe

Nie wyobrażam sobie zimy bez korzennych aromatów.
Cynamon, kardamon, imbir i goździki przemycam wszędzie gdzie się da!
Przyprawy te przywołują same smaczne wspomnienia, więc nie sposób się od nich uwolnić.

DSC06902

 

Dziś moc cynamonu, imbiru i kardamonu przemycimy w nieskomplikowanym, pewnie większości już znanym cieście marchewkowym. Wilgotne, korzenne i z nutką cytrusów 🙂

DSC06882

Korzenne ciasto marchewkowe
Składniki:
-250g mąki orkiszowej
-150ml neutralnego oleju
-4 średnie jajka
-150g płynnego miodu
-szczypta soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-140g startej na drobnych oczkach marchewki
-sok z 1 mandarynki
-spora łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu, 1/4 łyżeczki imbiru (można zastąpić przyprawą do piernika)
+200g serka naturalnego homogenizowanego, 60g cukru pudru, 2 łyżki miękkiego masła, odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i przyprawy przesiewamy.
2. Jajka ubijamy z miodem na jasną masę o potrojonej objętości (ok. 5-7 minut)
3. Dosypujemy naprzemiennie przesianą mąkę i olej cały czas miksując.
4. Dodajemy sok z mandarynki, marchew i dokładnie mieszamy.
5. Masę przelewamy do formy (24x24cm) lub tortownicy (20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka). Strudzimy.
6. Przygotowujemy polewę: serek miksujemy na gładką masę z masłem. Dodajemy stopniowo cukier i sok z cytryny, dokładnie miksujemy. Taką masą polewamy przestudzone ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *