13467644_1214994731879264_1410336178_o

Jaglany krem morelowo-miętowy

Od lata oddziela nas niewielki kroczek. Uliczne stragany uginają się od kilogramów przeróżnych owoców i warzyw. To taki piękny czas w ciągu roku, w którym dany jest nam przeogromny wybór najpyszniejszych darów ziemi. Oczywiście najlepszym wyborem będą te owoce i warzywa, na które aktualnie mamy sezon! Dziś pod lupę wzięłam małe, słodkie i smaczne morelki. W połączeniu z miętą i od dawna królującą na stołach kaszą jaglaną, o niewątpliwie genialnych właściwościach (o których przeczytacie dalej) otrzymujemy orzeźwiający i sycący na długo sezonowy mus.
Kasza jaglana zawiera wiele składników mineralnych takich jak: magnez, wapń, fosfor oraz potas. Dzięki obecności błonnika przyspiesza metabolizm, a także wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. W swoim składzie posiada duże ilości żelaza, którego obecność w diecie jest szczególnie ważna dla osób, u których stwierdzono anemię. Kasza ta zawiera dużą ilość antyoksydantów, odpowiadających za zwalczanie szkodliwych dla organizmu wolnych rodników, tym samym zapobiegając rozwojowi komórek rakowych.
Spróbujcie koniecznie!

13453417_1214995378545866_1542736630_o

Jaglany krem morelowo-miętowy:
pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
-2-3 miękkie morele
-mleko roślinne lub zwykłe
-kilka listków mięty
-łyżeczka ksylitolu (ewentualnie więcej do smaku)

Przygotwanie:
Kaszę gotujemy na mleku według instrukcji na opakowaniu.
Morele kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy ksylitolem.
Ugotowaną kaszę, owoce i listki mięty blendujemy (w trakcie możemy dodać mleko do uzyskania pożądanej konsystencji).
Podajemy z ulubionymi nasionami, orzechami i listkami mięty!

morelkowy koktajl z kaszą jaglaną i miętą (1)

 

One thought on “Jaglany krem morelowo-miętowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *