DSC08215

Jabłka w cieście naleśnikowym

Początek marca jest już takim małym światełkiem w tunelu dla widoku pełnych świeżych warzyw i owoców straganów, które wiosną znów powrócą na ulice w każdym mieście. Na nowo w naszych kuchniach zawitają szparagi, truskawki czy wiśnie prosto z polskich ogrodów i sadów. Wszystko znów nabierze pięknego zapachu i słodkiego smaku.

DSC08221

Na razie jednak musimy do reszty dojeść zimę!
Jabłka bezapelacyjnie królują o tej porze roku. Warto pamietać, że nawet te zachowane ze zbiorów, które odbyły się już kilka miesięcy temu posiadają zdecydowanie więcej wartości niż wszystkie soczyste, egzotyczne owoce z importu.
Zjedzenie przynajmniej jednego jabłuszka dziennie każdemu wyjdzie na dobre 🙂

DSC08215

Jabłka w cieście naleśnikowym
Składniki:
-5 dużych jabłek
-szklanka mąki orkiszowej jasnej
-szklanka mleka
-szczypta soli
-2 jajka
-2 łyżki ksylitolu
-cynamon
-olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Jajka mieszamy z mlekiem. Przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Gotową odstawiamy na kilka minut.
2. Jabłka kroimy w plasterki i wydrążamy gniazda nasienne (można to zrobić za pomocą kieliszka). Posypujemy cynamonem.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek jabłka dokładnie zanurzamy w cieście i umieszczamy na patelni. Smażymy z dwóch stron do zrumienienia i ścięcia ciasta.
4. Jabłka można podać po prostu z cukrem pudrem lub bardziej wykwintnie z rozpuszczoną czekoladą i orzechami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *