DSC05994

Jabłka pieczone z ricottą i bakaliami

Spieszmy się piec jabłka, dopóki prześladują nas na każdym kroku!

DSC05994
Jabłka w sezonie są najlepsze. Same w sobie stają się idealną, słodką przekąską, która stanowi świetną alternatywę dla chrupiących ciastek (choć i ich nie ma co sobie odmawiać).
Upieczenie ich nadaje im zupełnie innego charakteru. Z twardych i chrupiących stają się miękkie i delikatne. W połączeniu z różaną ricottą i bakaliami na pewno przypadną wam do gustu 🙂

DSC05966

Pieczone jabłka z różaną ricottą i bakaliami
Składniki (1 duża/2 mniejsze porcje):
-duże, twarde jabłko
-100/150g ricotty
-łyżka wody różanej
-1 lub 2 łyżki miodu (wedle uznania)
-garść bakalii (orzechy, chipsy bananowe, daktyle)
-cynamon
-sok z cytryny

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy środki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Ricottę mieszamy z miodem i wodą różaną.
3. Każdą połówkę jabłka nadziewamy ricottą, posypujemy bakaliami i cynamonem. Układam w naczyniu żaroodpornym.
4. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (aż będzie miękkie)

2 thoughts on “Jabłka pieczone z ricottą i bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *