DSC07047

Focaccia z pomidorami koktajlowymi i harissą

W kwestii najlepszych imprezowych (i nie tylko) przekąsek nie ma sobie równych.
O kim mowa?
Oczywiście, że o miękkiej, świeżej i przepełnionej włoską nutą focacci!

Jest to wypiek świetny sam w sobie i na dobrą sprawę nie wymaga kombinowania i dodawania dużej ilości dodatków. Wystarczy, że pokroicie ją i podacie wraz z miseczką pełną dobrej jakości oliwy (dobrze sprawdzą się też smakowe warianty). Jeśli jednak chcecie kogoś zaskoczyć, to mały dodatek w postaci gałązki pomidorków koktajlowych i szczypty mieszanki przypraw sprawdzi się doskonale.

 

DSC07047

Tworząc przepis na tę focaccię pokusiłam się o dodatek do niej kilku ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków.
Dzięki temu ciasto finalnie było bardzo miękkie, dłużej zachowywało świeżość i wręcz rozpływało się w ustach.

 

DSC07031

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i harissą
Składniki:
-350g mąki orkiszowej
-ok. 180ml letniej wody
-250g ugotowanych i dokładnie rozgniecionych ziemniaków
– 3/4 łyżeczki soli
-5g suszonych drożdży
-4 łyżki oliwy
-pomidorki koktajlowe
-łyżeczka mieszanki przypraw „harissa” (opcjonalnie, można użyć też po prostu słodkiej i ostrej papryki)

Przygotowanie:
1. Ziemniaki, mąkę, sól i drożdże łączymy w dużej misce.
2. Dolewamy wodę i mieszamy składniki, aby się połączyły.
3. Dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy gładkie ciasto przez ok. 10 minut. podsypując je ewentualnie dodatkową porcją mąki.
4. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h (do podwojenia objętości).
5. W wyrośnięte ciasto wbijamy pięść, przekładamy je ponownie na blat i chwilę zagniatamy.
Blaszkę (okrągłą bądź prostokątną) wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i rozciągamy je na wielkość formy. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
6. Piekarnik nastawiamy na 185 stopni. Na wyrośnięte ciasto nakładamy umyte pomidorki, palcami robimy dziurki, w które wlewamy pozostałą oliwę (koniecznie polejcie nią też pomidorki) oraz posypujemy cały wierzch przyprawą.
7. Pieczemy ok. 25-35 minut (do zrumienienia)

One thought on “Focaccia z pomidorami koktajlowymi i harissą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *