14074492_1261327900579280_1908635342_o

Dżem z nasionami chia

Sezon na przetwory trwa w najlepsze. Ogródki przepełnione są warzywami i owocami, a w domu słoiki leżą w każdym kącie. Na prawdę lubię ten moment w ciągu roku. Cieszymy się naturalną słodyczą ulubionych owoców, przy okazji zamykając ją w szklanym opakowaniu, aby ustrzec się przed zimową warzywno-owocową monotonią.
Niestety w dzisiejszych czasach doba leci jakoś szybciej. Brakuje nam czasu, aby porobić zapasy domowego dżemu, ponieważ to wiąże się z godzinnym pilnowaniem garnka pełnego owoców (oczywiście jeżeli nie idziemy na łatwiznę i nie używamy przeróżnych żelfixów) oraz późniejszą pasteryzacją. To w pełni zrozumiałe, więc postanowiłam temu zaradzić! Okazuje się, że dżem można zrobić już w kilka minut! Jak?!

14074492_1261327900579280_1908635342_o

Z pomocą przychodzą nam fantastyczne nasiona chia! Mają one ogrom właściwości odżywczych i zdrowotnych. Stanowią bogate źródło kwasów omega-3 i omega-6 w bardzo dobrych proporcjach. Są też źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają między innymi witaminy takie jak: E, B1, B3 oraz wapń, fosfor, magnez, żelazo i dobrze przyswajalne białko. Charakteryzują się również dużą zawartością błonnika, więc są produktem polecanym dla osób będących na diecie odchudzającej. Nasiona szałwii hiszpańskiej posiadają właściwości hydrofilowe. Pochłaniają one wodę w ilości ponad 10 razy większej niż ich waga. Dzięki temu ich dodatek do posiłku nie tylko sprawi, że jego konsystencja trochę się zmieni, ale też pozytywnie wpłynie to na nawilżenie naszego organizmu od wewnątrz, ponieważ nasionka zmagazynują obecne w nim płyny.

Dziś dzielę się z wami pomysłem na dżem, który tak naprawdę możecie zrobić o każdej porze roku. Wyjdzie świetnie zarówno z owoców świeżych jak i mrożonych! W dodatku do zrobienia go nie potrzebujecie dużo czasu 🙂

14123300_1261327903912613_438026680_o

Dżem z nasionami chia
Składniki (na 1 słoiczek):
-300g truskawek/jagód/malin lub innych ulubionych owoców
-3 łyżki ksylitolu/erytrolu (może być więcej)
-łyżeczka soku z cytryny
-3-4 łyżki nasion chia

Przygotowanie: 
Umyte owoce wkładamy do małego garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy chwilę na małym ogniu do czasu, aż owoce puszczą sok i zaczną się lekko żelować (ok. 10 minut). Dosładzamy do smaku i dodajemy nasiona szałwii hiszpańskiej. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wkładamy wszystko do słoiczka. Gotowy dżem będzie potrzebował kilku godzin, aby jego konsystencja stała się żelowa. Najlepiej wstawić go na całą noc do lodówki, a rano cieszyć się słodkim i naturalnym dżemem na ciepłym toście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *