DSC06204

Dyniowe gofry belgijskie

Dynia może mieć tak powszechne zastosowanie, że nie sposób wszystkiego wymienić.
Z łatwością można zrobić z niej lekko pikantną zupę, upiec ciasta i inne desery z jej udziałem, stworzyć dyniowy sos do makaronu lub nafaszerować jej mniejsze odmiany mnóstwem dobroci! Dzięki swojej wyjątkowo długiej liście zastosowań możemy ją z łatwością wprowadzić do swoich posiłków!

DSC06201

To niepozorne, pomarańczowe warzywo jest bogate w potas, wapń, magnez, żelazo oraz fosfor, zawiera witaminy z grupy B, A, C, E, K, a także sporo błonnika. Jest niskokaloryczne (20 kcal/100g) i lekkostrawne. Do tego działa pobudzająco na nasz układ trawienny oraz reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Oprócz tego ma dobry wpływ na serce, wątrobę i nerki. Składnik idealny, prawda?

DSC06204

Dniowe gofry belgijskie
Składniki:
-100g dyniowego puree
-łyżeczka suszonych drożdży
-290g mąki orkiszowej jasnej
-180ml wody gazowanej
-190ml mleka
-50g stopionego, przestudzonego masła
-2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
-2 łyżki cukru trzcinowego
-szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzewamy mleko z puree (nie doprowadzając do wrzenia), lekko studzimy do momentu, aż osiągnie temperaturę, która nie będzie nas parzyć.
2. W dużej misce mieszamy wodę, żółtka, dodajemy przestudzone mleko z puree, sól, cukier, przesianą mąkę, drożdże i dokładnie mieszamy. Wlewamy stopione i przestudzone masło. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy (po 15 minutach), delikatnie mieszamy szpatułką i odstawiamy na kolejne 40 minut w ciepłe miejsce.
4. Porcję ciasta pieczemy w dobrze nagrzanej i ewentualnie odrobinę wysmarowanej olejem gofrownicy do zrumienienia.
5. Podajemy na ciepło, z porcją cukru pudru i owoców lub innych ulubionych dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *