DSC07293

Domowy krem czekoladowo-orzechowy z daktylami

Szczerze powiedziawszy robienie czekoladowego kremu w domowych warunkach wydawałoby się przy obecnym wyposażeniu półek w sklepie troszkę bez sensu. Po co się męczyć (choć te wcale nie wymaga dużo pracy!), skoro można pójść i w kilka minut nabyć słoiczek po brzegi napełniony rozkoszą czekolady i orzechów? Już wam wyjaśniam po co!

DSC07293

Pośród dziesiątek produktów ciężko jest znaleźć taki, który w składzie zawiera to, co nasz domowy. Przypuszczam, że 9/10 w składzie ma głównie cukier, oleje palmowe, konserwanty i inne wynalazki tego świata. Ten jeden pozostawiam sobie jako krem dobry jakościowo, ale cenowo przewyższający możliwości większości portfeli.
Więc co zrobić? Na dobre zrezygnować z czegoś, co lubimy?
Oczywiście, że nie. Blender w ruch i zaczynamy zabawę!

DSC07301mm

W zależności od oczekiwań sami możecie modyfikować ten krem pod swoje upodobania.
Wolisz wyczuwać kawałki orzechów? Blenduj trochę krócej.
Wolisz uzyskać gładką masę? Dolej trochę więcej płynu i stwórz idealny, zdrowy krem 🙂

DSC07297

Domowy krem czekoladowo-orzechowy z daktylami
Składniki (1 słoiczek, 200ml):
-100g orzechów laskowych
-50g daktyli+ciepła woda
-2 łyżki kakao
-50g miodu/syrop klonowy/ksylitol
-szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:
1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na min. 1h (najlepiej na całą noc)
2. Orzechy prażymy na suchej patelni, do momentu aż zaczną wydawać intensywny zapach. Zawijamy je w bawełnianą ściereczkę i pocieramy nią w dłoniach, aby pozbyć się brązowych skórek, które mogłyby pozostawić nieprzyjemną gorycz.
3. Orzechy mielimy w młynku (jeżeli posiadacie dobry blender nie jest to koniecznie, dodajcie całe prosto do niego).
4. Daktyle odsączamy, pozostawiając wodę (!).
5. Do misy malaksera wkładamy orzechy, odsączone daktyle, kakao, sól, miód i na początek 3 łyżki pozostawionej wody. Wszystko pulsacyjnie blendujemy. W trakcie co jakiś czas dodajemy odrobinę wody, w zależności od pożądanej konsystencji.
6. Gotową masę przekładamy do słoiczka. Nadaje się do jedzenia od razu.
Pamiętajcie, żeby przechowywać ją w lodówce do ok. 1 tygodnia.

One thought on “Domowy krem czekoladowo-orzechowy z daktylami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *