13467631_1217736358271768_898347152_o

Domowa granola

Z orzechami, suszonymi owocami, czekoladą…w sklepach znajdziemy nieskończenie wiele rodzajów muesli. Niestety te płatki, które możemy mieć na wyciągnięcie ręki zazwyczaj są nafaszerowane zbędnym niezdrowym tłuszczem, toną cukru i różnymi aromatami. Nie zawsze też mieszanka będzie dla nas idealna w 100-u%. Przecież nie każdy jest fanem rodzynek, płatków kokosowych czy innych proponowanych nam w paczkach dodatków. Co zrobić kiedy najdzie nas wielka ochota na chrupiącą porcję płatków z jogurtem lub mlekiem? Zróbmy własną, zdrową i pozbawioną nielubianych przez nas dodatków mieszankę! Do domowej granoli możemy dodać co tylko chcemy-od suszonych owoców, po nasiona, orzechy, ulubione przyprawy, czy aromatyczną wanilię. Dzięki temu uchronimy się od konieczności wydłubywania rodzynek i innych „wrogów” z płatków.

13493277_1217736341605103_552189376_o

Dziś chcę wam pokazać prosty przepis na szybką, zdrową i aromatyczną granolę. Podprażenie kaszy jaglanej oraz komosy ryżowej nadaje tym zbożom niesamowitego, orzechowego aromatu. Wszystko połączone nierafinowanym olejem kokosowym pozwala nam w trakcie pieczenia cieszyć się jego wonią, która wydostaje się z piekarnika. Kiedy już stworzycie własną idealną mieszankę, z powodzeniem możecie karmić się nią na śniadania, desery, czy też brać na wynos do pracy. Będzie to dobre urozmaicenie i wzbogacenie o wiele wartości odżywczych waszej codziennej diety!

13467631_1217736358271768_898347152_o

Domowa granola
-1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
-1/2 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej
-1,5 szklanki płatków orkiszowych
-szklanka ekspadowanego amarantusa
-1/3 szklanki nasion chia
-40g nierafinowanego oleju kokosowego
ksylitol lub cukier kokosowy do smaku
-ulubione orzechy i suszone owoce

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Kaszę i komosę prażymy na suchej patelni do czasu, aż poczujemy orzechowy aromat.
Płatki, nasiona, amarantus i pokrojone orzechy wkładamy do dużej miski. Dodajemy słód w zależności od tego jak słodkie płatki lubimy. Dodajemy do tego ciepłe ziarna, wlewamy olej kokosowy i mieszamy.
Powstałą masę wykładamy na blaszkę, równomiernie rozkładamy i pieczemy ok. 20 minut mieszając wszystko co 7-10 minut.
Do gotowych płatków dodajemy pokrojone suszone owoce, zamykamy wszystko w słoiczku i sięgamy jak tylko najdzie nas ochota na coś chrupiącego!

13493631_1217736348271769_1702966711_o

One thought on “Domowa granola

  1. Granola to swietny pomysl na sniadanie, jesli znudzily Ci sie juz kanapki. To zdrowa przekaska, ktora mozna zrobic samemu i to w roznych wariacjach smakowych. Krotko mowiac granola jest pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *